Hlavní obsah

Čunek o podporu ultrapravicových hnutí nestojí

PRAHA

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek se distancoval od podpory, kterou mu za jeho výroky ohledně Romů vyjádřili zástupci ultrapravicových sil. Čunek řekl, že jeho jednání nebylo nikdy rasisticky motivováno.

Článek

"V mém jednání nikdy nebyly rasistické ani xenofobní motivy, naopak jsem se vždy snažil o rovný přístup ke všem," uvedl Čunek v tiskovém prohlášení.

Nacionalisté považují Čunka za jediného politika, který se nebojí otevřeně říct názory na Romy a doprovodit je i činy. Předsedkyně ultrapravicové Národní strany Petra Edelmannová označila středeční protesty Romů za Čunkovo odvolání před Úřadem vlády [celá zpráva] za "cikánskou drzost, aroganci a zpupnost".

Národní strana dokonce uvažuje o uspořádání demonstrace na Čunkovu podporu. "On (Čunek) otevřeně řekl to, co mi říkáme už dlouhou dobu," uvedla Edelmannová. Dodala, že české společnosti vadí "cikánský způsob života, když někdo žije na úkor systému".

"Má mou podporu. Vstoupil do politiky nekompromisně, říká věci natvrdo, doprovodil to činy a začal někomu vadit. Jeho takzvaná korupční aféra je účelová záležitost," řekl před časem Právu aktivista krajní pravice Jan Kopal.

Čunek: Chceme sociálně spravedlivý systém

Čunek ale zdůraznil, že jeho strana i on osobně odmítá jakoukoli formu xenofobie a rasismu. "Chceme nastavit systém sociálně spravedlivě, aby motivoval všechny lidi bez rozdílu k práci a naopak zkomplikoval život těm, kteří chtějí sociální systém zneužívat," tvrdí.

Čunek na adresu Romů uvedl, že k získání podpory od státu je třeba se opálit a dělat binec a ohně na náměstích. Již dříve se několikrát zmínil o tom, že Romům se nechce pracovat.

Čunkovy názory kritizovali nejen romští aktivisté, ale také zástupci nevládních organizací.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám