Hlavní obsah

Reforma zdravotnictví: poplatky 30, 60 a 90 korun

– PRAHA

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) ve čtvrtek představil svůj návrh na zavedení poplatků. Zpoplatnění například návštěv u lékaře nebo pobytu v nemocnici by podle něj mělo vést ke snížení počtu nadbytečných vyšetření nebo plýtvání léky. Takto vydělané peníze by chtěl Julínek přesunout do nákladné péče.

Článek

Ministr už dříve zveřejnil hlavní rysy svého plánu, podle kterého by měli lidé za návštěvu u lékaře platit 30 korun, stejně tak za výdej léků. Den v nemocnici, léčebně či lázních je má přijít na 60 korun. Za pohotovost pak uhradí 90 korun.

Návrh poplatků u lékaře:
Návštěva u lékaře a výdej léků30 Kč
za den v nemocnici60 Kč
za návštěvu pohotovosti90 Kč

Náměstek ministra Pavel Hroboň ve čtvrtek znovu podtrhl, že Češi zajdou k lékaři třináctkrát za rok, což je dvojnásobek průměru EU. To podle Hroboně vede k tomu, že lékaři pak mají na pacienty méně času. Česko je také na prvním místě žebříčku v počtu vyzvednutých balení léků. "Průměrný senior užívá devět léků," zdůraznil ve čtvrtek Hroboň.

Zopakoval, že do lékáren ročně lidé vrátí prošlá a nespotřebovaná léčiva za dvě miliardy korun. Podle odhadů lidé vůbec nevrátí a rovnou vyhodí medikamenty za čtyři až deset miliard.

ČR je pak na čtvrtém místě v EU v počtu hospitalizací. Místo toho, aby se počet dní strávených v nemocnicích zkracoval a nemocní byli léčeni spíš ambulantně, pobyt ve zdravotnických zařízeních se prodlužuje.

Ročně se na poplatcích vydělají tři až čtyři miliardy

Poplatky nebudou lidé platit za preventivní prohlídky, hemodialýzu, laboratorní a diagnostická vyšetření a vyšetření krve, krevní plazmy i kostní dřeně. Poplatky se nebudou týkat ani dětí do tří let a lidí, kterým soud nařídil ochrannou léčbu či jsou v karanténě kvůli infekci.

Spolu s doplatky na léky by celková částka vynaložená lidmi na zdravotnickou péči neměla překročit 5000 korun. Dodržení limitu by měly sledovat a vyhodnocovat každé čtvrtletí zdravotní pojišťovny. Pokud by byl překročen, pacientovi by částku nad stanovenou hranici vrátili. Lidé by měli potvrzení za platbu od lékařů dostávat na vyžádání, ne automaticky.

Podle Julínka nepředstavují poplatky reformu, ale jsou jen jedním z jejích opatření. Ročně by do zdravotnictví mohly přinést tři až čtyři miliardy korun. Pokud by se nynější systém nezměnil, v roce 2015 by ve zdravotnictví podle ministra mohlo chybět 30 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám