Hlavní obsah

Komise ke kauze Kubice zřejmě vznikne

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

Zřízení speciální parlamentní vyšetřovací komise kvůli obsahu a úniku takzvané Kubiceho zprávy zřejmě dostane nakonec přece jen zelenou. Přestože poslanci ČSSD již několikrát s takovým návrhem v parlamentu neuspěli, nyní však poslanci vládní ODS jeho podporu připustili.

Článek

Po středečním zasedání bezpečnostního výboru Sněmovny, zabývajícím se právě kauzou Kubice, to naznačil ministr vnitra Ivan Langer i šéf branného výboru Jan Vidím. Právě vládní koalice dosud zřízení komise odmítala.

Oba poslanci ale podmínili souhlas se zřízením komise tím, že už musí být uzavřeno vyšetřování úniku Kubiceho zprávy, na kterém stále pracuje protikorupční policie, ale i obsahu této zprávy, jež má na starosti Nejvyšší státní zastupitelství.

"Já už jsem kolegům ze sociální demokracie řekl, že v okamžiku, kdy tato šetření budou ukončena a parlament bude mít pocit, že jejich výsledky jsou neuspokojivé, potom může zřídit vyšetřovací komisi a já se k tomu připojím," řekl Právu Langer. Totéž potvrdil i Vidím.

Langrův předchůdce na postu ministra vnitra a současný předseda bezpečnostního výboru František Bublan tento nový postoj ODS vítá. "Uvědomili si, že to nelze donekonečna negovat a vytvářet tak prostor pro podezření, že v tom nemají čisté svědomí," uvedl Bublan.

Myslí si ale, že komise by mohla pracovat již nyní, souběžně se stále probíhajícím vyšetřováním.

Selhal prý kontrolní mechanismus

Bezpečností výbor se ve středu zabýval i postupem Inspekce ministra vnitra. Pražský městský státní zástupce Luboš Pětník poslancům vysvětloval, jak postupně ze čtyř telefonů odposlouchávaných lidí došla inspekce až ke konečnému číslu 46. Důvodem prý bylo měnění SIM karet v těchto telefonech, což už před dvěma týdny jako první popsalo Právo.

"Podle mě zde selhal kontrolní mechanismus, a to jak na úrovni inspekce, tak státního zastupitelství a soudu. Leckdy mi to připomínalo onu pověstnou hru letadlo, kdy někdo bez rozmyslu přiřazoval další čísla, aniž se zabýval tím, zda je důvodné je odposlouchávat," prohlásil Langer.

Připomněl, že za celý loňský rok inspekce požádala o 200 odposlechů, přitom celá čtvrtina byla kvůli této kauze. Inspekce podle něj musí nyní prověřit, zda vyšetřovatel znal majitele všech 46 telefonních čísel, a přesto ta jména při žádosti státnímu zástupci o nasazení odposlechů neuvedl a přiřadil je pouze k osmi jménům (Langrovi, Vidímovi, jeho tajemníkovi Martinu Bartákovi, dvěma novinářům a třem policistům z ÚOOZ).

Žalobce: bylo to standardní

"V době, kdy státní zástupce rozhodoval o žádosti na odposlech, znal jen zmiňovaných osm jmen a dál už jen čísla. Podle mě je to ale běžný postup. Inspekce nemusí státnímu zástupci a soudu sdělovat přesná jména nebo identifikaci toho telefonního čísla," uvedl Pětník, který považuje jednání dozorového žalobce za správné.

Zároveň dodal, že ve chvíli, kdy se zjistilo, že z telefonů nevolají "zájmové" osoby, byly odposlechy ukončeny. "Stalo se tak po 14 dnech od jejich nařízení," podotkl Pětník.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám