Hlavní obsah

Parkanová: radar USA doplní systém NATO

– PRAHA

Americký systém ochrany před raketami dlouhého doletu, jehož radarová součást by mohla být v ČR, má být provázán se systémem obrany proti střelám krátkého a středního doletu, který buduje Severoatlantická aliance. Řekla to ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Článek

Totéž tvrdí i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. NATO systém pro rakety krátkého a středního doletu buduje v Itálii, Evropu by mohl bránit od roku 2012.

"NATO se nyní soustřeďuje na vývoj a výstavbu systému obrany proti balistickým střelám krátkého a středního doletu, což Spojené státy považují za správné, protože tato 'dělba odpovědnosti' by měla být zachována a systémy by se měly vzájemně doplňovat a posilovat," uvedla ministryně. Členové kabinetu o radaru mluvili ve středu se senátory, kteří se chystají na cestu k podobnému zařízení USA na Marshallových ostrovech.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) zopakoval, že vyjednávání s USA by mohlo trvat přibližně devět až 12 měsíců, jejich první kolo by se mělo uskutečnit 10. a 11. května v Praze.

"Jedna věc je jasná. Jednání během příštích devíti měsíců asi bude dosti tuhé. My máme své představy, Američané mají svoje představy. Musíme naše zájmy jasně prosadit," uvedl Schwarzenberg.

Pokud USA radar v ČR vybudují, bude stát ve vojenském prostoru Jince u Příbrami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám