Hlavní obsah

Paroubek opět mluví o velké koalici

– PRAHA
Právo, trj

Pokud vláda Mirka Topolánka (ODS) padne kvůli některým kauzám či kvůli reformě veřejných financí a bude se sestavovat nový kabinet, mohlo by jít podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka například o velkou koalici. Řekl to v úterý pro rádio Impuls.

Článek

Na otázku, zda by byla ve hře velká koalice, která by vyloučila ze hry odpadlíky od soc. dem. Miloše Melčáka a Michala Pohanku, odpověděl: "Je to docela možné. Jako přechodné uspořádání si několik variant umím představit."

Spekulaci, zda by se po Topolánkově pádu pokoušel o dohodu s prvním místopředsedou ODS Pavlem Bémem (toho času v Himálaji), Paroubek nepřitakal: "Já nevím, jestli s Pavlem Bémem, nebo s Mirkem Topolánkem, nebo s někým, nebo by to byla levostředová vláda."

Z Paroubkova vyjádření vyplynulo, že o výhodách velké koalice by musel především přesvědčit svou stranu. "Teď nevím, jestli by touto cestou soc. dem. chtěla jít. O tom by bylo potřeba vést v rámci soc. dem. diskusi," poznamenal. Úvaha o velké koalici byla loni jádrem sporu mezi Paroubkem a Milošem Zemanem.

Šéf ČSSD znovu odmítl předčasné volby s poukazem na průzkumy veřejného mínění, podle nichž by další volby mohly opět skončit patem. I další vláda by přitom podle Paroubka měla být reformní, reformy by se ale konaly až po politické dohodě o jejich strategii. "Já dávám přednost tomu, čemu se říká permanentní reformy, před reformami skokovými," přiblížil Paroubek.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach zatím pád vlády nečeká. "Je to otázka podzimu letošního roku, do té doby je času dost," řekl Právu Škromach a dodal: "Kdo je připraven, není překvapen." Paroubek přitom nedávno odhadl, že vláda může žít ještě tři čtvrtě roku, rok, aby občané mohli zakusit, co připraví. Škromach předpokládá, že právě na podzim půjde do tuhého kvůli třetímu čtení, tedy schvalování reformy. Vláda ji chce sice projednat v červnu ve zkráceném čtení, to ale podle Škromacha ČSSD zablokuje, a pak vznese množství pozměňovacích návrhů.

Reklama

Výběr článků

Načítám