Hlavní obsah

Senátor viní ministerstvo pro místní rozvoj ze zneužítí dotací

Novinky, znk
PRAHA

Předseda senátního klubu Sdružení nezávislých kandidátů Evropští demokraté (SNK ED) Josef Novotný podal v úterý trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli údajnému zneužívání dotací z ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Novotný se domnívá, že ministerstvo dotace dostatečně nekontrolovalo, což vedlo k tomu, že část státních peněz zmizela.

Článek

"Podnikateli stačí napsat nějaké tabulečky a předpokládané náklady a pak to vyfakturovat tak, aby to vyšlo. Kontrola není, nejsou na to ani lidé, ani kapacity," řekl Novinkám Novotný, podle kterého se jedná o "korupční systém, který se zavedl možná i na jiných ministerstvech."

Ministerstvo poskytovalo od roku 2001 do roku 2006 dotace na podporu technické infrastruktury cestovního ruchu. V letech 2001 - 2006 bylo přiděleno 1,2 miliardy korun a podporu získalo téměř 700 projektů.

Úředníci podle Novotného neprověřovali přiměřenost nákladů, ale pouze formální správnost vykázaných dotací. Neprováděli ani odbornou technickou kontrolu na místech provádění staveb. To byl podle senátora záměr, který měl pomoci vybraným žadatelům.

Podle senátora jsou podezřelé desítky dotací

Senátor v souvislosti s pochybnými dotacemi uvedl příklad firmy Yossarian Investments z Bystřice pod Pernštejnem. Tu vlastní Zdeněk Tomášek. Firma loni, podle Novotného, požádala o dotaci na vybudování Lanového parku Siesta. Novotný tvrdí, že Tomášek získal dotaci i přesto, že jeho firma dluží věřitelům i státu více než deset miliónů korun ze dřívějších podnikatelských aktivit.

Navíc byla podle Novotného stavba nejméně čtyřikrát předražena kvůli tomu, aby dostala vyšší dotace.

Jako další případy "podivných dotací" uvedl senátor výstavbu bazénů, koníren a vleků. "Nikdo je nekontroluje a neví, k čemu slouží. Stačí se podívat na přiměřenost nákladů, desetkrát předražených položek si všimne i trouba," dodal.

"Mám podezření na další případy, jejich počet jde do desítek. Nemám je ale tak dokumentované. Bylo by však velmi zvláštní, kdyby se mezi všemi těmi sedmi sty případy, které byly takto benevolentně přidělovány, nenašla spousta dalších," řekl Novotný.

Reklama

Výběr článků

Načítám