Hlavní obsah

Inspekce prý podezřívá Langra, že chtěl utajit hovory s ÚOOZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Inspekce ministra vnitra podezřívá ministra vnitra Ivana Langra (ODS) z toho, že si schválně z vypůjčených mobilních telefonů a SIM karet volal s lidmi z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Uvedla to v neděli Česká televize (ČT). Chtěl tím prý své telefonáty utajit.

Článek

Vyšetřovatelé Langra ještě předtím, než se stal ministrem odposlouchávali v tzv. kauze Kubice kvůli podezření, že může za zveřejnění části zprávy šéfa ÚOOZ Kubiceho o propojení politků s organizovaným zločinem.

Policisté odposlouchávali 46 čísel, několik politiků a jejich okolí a také novináře. Mezi odposlouchávanými byly i děti. "Mohu s klidným svědomím prohlásit, že jsem si s policisty z ÚOOZ netelefonoval," řekl Langer České televizi.

Záznamy inspekce z loňského srpna tvrdí, že Langer telefonoval z telefonu olomouckého primátora Martina Novotného, jeho manželky a obou dcer. Primátorova manželka Věra Novotná ČT řekla, že rodina Langrovi telefon skutečně půjčovala.

Inspekce tvrdí, že podobně jako Langer postupoval i poslanec ODS Jan Vidím - prý si telefonoval s lidmi z ÚOOZ, a to i z čísla své manželky, která se tak ocitla mezi odposlouchávanými. "Nevím, jestli se třeba mohlo stát, že manžel si půjčil můj telefon a volal jim," řekla ČT Iveta Vidímová.

Podle ČT si vyšetřovací spis ke kauze Kubice vyžádala znovu i nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, která již loni oznámila, že odposlechy politiků, policistů a novinářů nebyly protizákonné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám