Hlavní obsah

Část vojenského prostoru Brdy se otevřela veřejnosti

PŘÍBRAM

Po osmašedesáti letech se veřejnosti v sobotu otevřely okrajové části Vojenského újezdu Brdy. Turisté v nich mohou o víkendech a svátcích využívat 45 kilometrů nových turistických tras a cyklotras. V pracovní dny ale zůstane prostor zavřený, vstoupit sem bude možné, stejně jako dosud, jen se speciálním povolením.

Článek

Újezd otevřeli ministryně obrany Vlasta Parkanová a náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Prostor byl dříve přístupný v meziválečném období. "Nebyly s tím tenkrát žádné problémy, a to hlavně proto, že z něj lidé nedělali skladiště odpadků, proto bych si přála, aby tomu tak bylo i dnes," řekla Parkanová.

Otevření újezdu nijak nesouvisí s plánem vystavit v jeho části radar. "Bude-li radar, nebude-li radar, stezky zůstanou otevřené," řekla ministryně.

Zpřístupněno bylo celkem 37 čtverečních kilometrů. V újezdu jsou čtyři trasy pro pěší turistiku o délce 27 kilometrů a tři cyklotrasy v délce 18 kilometrů.

Turisty bude hlídat vojenská policie

Všechna místa jsou podle armády bezpečná a byla pyrotechnicky vyčištěna, přesto by však návštěvníci měli dodržovat pravidla, která jsou napsána na informačních tabulích u vstupů na jednotlivé trasy. Do vojenského prostoru platí zákaz vjezdu pro motoristy. Picek upozornil na to, že stezky bude kontrolovat vojenská policie a všem hříšníkům hrozí pokuta v řádu několika tisíců korun.

Vojenský újezd Brdy je druhým největším českým vojenským újezdem. Rozkládá se v západní části okresu Příbram a má více než 26 000 hektarů. Z toho je 90 procent lesů, zbytek využívá armáda. Vojenský prostor tam vznikl kolem roku 1927 a zaniklo kvůli tomu několik obcí. Na jeho ploše je tanková, dělostřelecká, protitanková, letecká a pěchotní střelnice.

Sdružení chce Brdy do seznamu UNESCO

Občanské sdružení Brdy - Res publica, které prosazuje ochranu tamní přírody, chce území dostat na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Napsal to v pátek příbramský deník. Sdružení tak chce zabránit tomu, aby Američané vybudovali radar.

"Připravujeme propagační materiály a petiční akci kvůli zápisu do seznamu a také za vyhlášení velkoplošného chráněného území přírody Brdské vrchoviny," řekl předseda sdružení Pavel Čámský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám