Hlavní obsah

O Velikonocích je na některých místech ČR metr sněhu

– ČESKÁ REPUBLIKA
Novinky, pno

Lyžování o velikonocích není v jiné roky nijak výjimečná záležitost. Při letošním nedostatku sněhu je však téměř neuvěřitelné, že na některých místech Česka se ještě lyžuje. Například Jeseníky se mohou pochlubit až metrem sněhu.

Článek

Na sjezdovkách v areálu Ovčárna u Pradědu leží zhruba 110 centimetrů sněhu. "Provoz jede naplno. Běžkaři mají ideální podmínky na trase z Ovčárny na Švýcárnu a v okolí Pradědu. Na hřebenech je už situace horší, jsou tam již místa bez sněhu," uvedl pro ČTK dispečer horské služby.

Kola a hrady

Letošní sezóna pro lyžaře byla bídná, proto je s podivem, že některé sjezdovky jsou ještě na začátku dubna otevřené.

Sníh napadl až na konci ledna a lyžovalo se jen několik týdnů. Například právě v Jeseníkách ale měli nadílku i v polovině března, tedy ve chvíli, kdy některá horská střediska už ukončila provoz.

Na většině míst česka ale lidé už vyměnili lyže za kola. Minulý víkend se také otevřely hrady a zámky. [celá zpráva]

V ČR je na velikonoční svátky polojasno, teploty kolem 15 stupňů, v pondělí by měl teploměr vyšplhat až na 18 stupňů. V horských střediscích, kde se i s velikonoční pomlázkou budou muži prohánět za děvčaty na sněhu, jsou však teploty nižší a pohybují se od dvou do devíti stupňů Celsia.

V Krkonoších jsou otevřena čtyři střediska

Kromě Jeseníků se nadšení milovníci zimních sportů mohou na lyžích prohánět i v Krkonoších nebo Krušných horách. Třicet centimetrů technického sněhu a teploty kolem tří stupňů Celsia čekají na návštěvníky krušnohorského areálu na Klínovci. V Krkonoších jsou stále v provozu vleky ve čtyřech areálech.

Nejlepší podmínky v Krkonoších jsou na Horních Mísečkách - Medvědíně, kde se sjezdaři prohání na 45 centimetrech sněhu. Dobré podmínky a 30 cm sněhu nabízí i Černá hora u Jánských Lázní. Po patnácti centimetrech sněhu leží na sjezdovkách v Peci pod Sněžkou a v areálu Svatý Petr ve Špindlerově mlýně.

Strávit velikonoční svátky na lyžích lze stále také u našich jižních sousedů. Například rakouský areál ve Flachau, patřící do největší lyžařské oblasti Rakouska Salzburger Sportwelt nabízí ideální podmínky a ve své horní části od půl metru do 120 centimetrů sněhu.

Reklama

Související články

Na horách konečně začala sezóna

Příval sněhu, jehož do čtvrtečního odpoledne napadlo na horách okolo půl metru, vyvolal lavinu zájmu o horská střediska. Lyžaři, kteří kvůli donedávna holým...

Výběr článků

Načítám