Hlavní obsah

Zelení v kauze Čunek počkají na rozhodnutí Topolánka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Strana zelených požaduje, aby předseda KDU-ČSL odešel kvůli svým kauzám z vlády. Pokud se tak nestane, hrozí zelení, že z koalice odejdou. To vše tvrdili ve čtvrtek. V pátek slova poněkud zmírnili. Na tahu je prý nyní premiér Mirek Topolánek. O případném setrvání v koalici budou zelení rozhodovat příští sobotu. Do té doby se podle Bursíka může ledacos odehrát.

Článek

"Část strany se setrváním Čunka ve vládě nesouhlasí, nemáme tento bod na programu, je ale pravděpodobné, že se o tom mluvit bude," řekla ministryně Kuchtová.

Ne všichni zelení jsou ale Čunkovým chováním pobouřeni. "Ne všichni členové Strany zelených, kteří se podílejí na vládní moci, bezvýhradně souhlasí s útoky na prvního místopředsedu vlády a ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka v rozsahu, kterým se tak děje v médiích," sdělil v pátek Čunkův náměstek a člen zelených Petr Pávek.

Na tahu je Topolánek

Topolánek odvolání Čunka odmítal, vše nechával na lidovcích, ti si ale za svým předsedou stojí. Už několikrát ho podpořili, jak v kauze jeho obvinění z korupce, tak v případě jeho výroků na adresu Romů.

Ve středu ale Topolánek řekl, že pokud se o odvolání Čunka nepostarají lidovci, udělá to sám. Čunek ale nevěří, že by ho premiér odvolal. "Jakýkoliv jednostranný krok by vyvolal velké komplikace, ale nevěřím, že by to premiér udělal," řekl Čunek ve čtvrtek Právu.

Podle lidoveckého poslance Jiřího Carbola by Čunkovo odvolání "znamenalo jednostranné vypovězení koaliční smlouvy, protože by to bylo zasahování do suverénního rozhodování KDU-ČSL".

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD: ODS je pokrytecká

ČSSD považuje xenofobní výroky předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka za ostudné. Od výroků Čunka, kterými se naváží do Romů, se distancovala rovněž ODS. "ČSSD ovšem...

Čunek se omluvil za výroky o Romech

Místopředseda vlády a šéf KDU-ČSL Jiří Čunek se v neděli v diskusním pořadu televize Prima omluvil těm, kterých se dotkly jeho nedávné výroky na adresu občanů...

Výběr článků

Načítám