Hlavní obsah

Průzkum: Důvodem k demisi je odsouzení, obvinění i lež

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Politik odsouzený nebo obviněný z trestného činu by podle většiny občanů měl složit funkci. Za poměrně vážný důvod k demisi považují lidé i neoprávněné používání titulu, úmyslnou lež či opilecké výtržnosti. Naopak mnohem smířlivěji pohlížejí na přestupek, nevěru a trestnou činnost příbuzného. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Čeští občané se nejradikálněji staví k aférám souvisejícím s obviněním či odsouzením politika za trestný čin. Odsouzení za skutek související s výkonem funkce vidí jako důvod k rezignaci 98 procent lidí. Téměř stejný podíl respondentů (96 procent) souhlasí s názorem, že politik by měl odstoupit, pokud je odsouzen za trestný čin, který se nevztahuje k výkonu jeho funkce.

Pokud je politik obviněn z trestného činu, který se přímo váže k výkonu jeho funkce, měl by odejít podle 94 procent Čechů. Třiadevadesát procent dotázaných souhlasí s odstoupením politika, i pokud je obviněn z trestného činu nesouvisejícího s jeho politickou činností.

Důvody pro odstoupení z politické funkce (% souhlasných odpovědí)
březen 2005březen 2007
odsouzení za tr. čin související s funkcí9798
odsouzení za tr. čin nesouvisející s funkcí9696
obvinění z tr. činu souvisejícího s funkcí9594
obvinění z tr. činu nesouvisejícího s funkcí9093
veřejná spojitost z trestnou činností8988
neoprávněné užívání titulu9088
úmyslná lež8286
opilecká výtržnost7875
nejasnosti v majetku7672
zavinění vážné dopravní nehody7470
odsouzení za pomluvu6967
nevhodné chování, vulgarismy6464
přestupek4543
nevěra2631
trestná činnost příbuzného4027
Zdroj: CVVM

Vicepremiér a šéf lidovců Jiří Čunek čelí už několik týdnů výzvám k odstoupení kvůli obvinění z korupce. Půlmilionový úplatek podle policie přijal před pěti lety ještě jako starosta Vsetína. První místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj se ale cítí nevinen, demisi by vnímal jako přiznání viny.

Podle průzkumu tedy občané daleko přísněji posuzují Čunka než například premiéra Mirka Topolánka (ODS), který přiznal mimomanželský vztah a s místopředsedkyní sněmovny Lucií Talmanovou čeká dítě.

Reklama

Výběr článků

Načítám