Hlavní obsah

Jednání s USA o základně začnou 10. května

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První kolo jednání s USA o umístění radarové základny ve vojenském újezdu Brdy se uskuteční 10. a 11. května v Praze. Ve čtvrtek to v zahraničním výboru Sněmovny oznámil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Článek

Podle opoziční ČSSD jsou termín uspěchaný. "Vy jste tu nótu odeslali dříve, než jsme si tuto věc mohli ujasnit," vzkázal vládě za stranu místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek a dodal, že se domnívá, že umístění amerického radaru na českém území neposílí bezpečnost ČR, jak tvrdí Schwarzenberg. ČR by podle něj žádnou bilaterální smlouvu uzavírat neměla.

Na to reagoval Schwarzenberg slovy, že požadavkem vlády je, aby radar byl v budoucnu součástí NATO. "Mám dojem, že někdy se v naší diskusi zapomíná na to, že Spojené státy jsou také součástí NATO," pověděl.

Parlament je prý dostatečně informován

Poslanec Václav Exner (KSČM) ministrovi vyčítal, že vláda neposkytuje parlamentu o radaru dostatek informací. Schwarzenberg to však popřel. "Všechny technické informace parlament dostal," řekl. Podle Schwarzenberga také ministerstvo připravilo informační návštěvu přibližně deseti poslanců na Marshallových ostrovech, kde podobný radar protiraketové obrany již stojí. Čeští zákonodárci na Marshallovy ostrovy odjedou v neděli 15. dubna a zdrží se tam několik dní.

Návrh nóty, kterou ČR souhlasně odpověděla na americkou výzvu otevřít jednání o radaru, schválila vláda minulý týden. [celá zpráva] Spojené státy v lednu požádaly o umístění radaru dalekého dosahu v Česku a sila s desítkou protiraketových střel v Polsku. [celá zpráva]

Bezpečnostní rada státu v úterý pozvala na své zasedání 23. dubna ředitele americké Agentury pro raketovou obranu Henryho Oberinga. Měl by radu informovat o fungování systému protiraketové obrany Spojených států.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám