Hlavní obsah

Median: ODS slábne, ČSSD posiluje

PRAHA

Rozdíl v preferencích mezi dvěma nejsilnějšími politickými stranami v Česku se podle březnového průzkumu agentury Median snížil. Pozici nejsilnější strany si stále udržuje vládní ODS, oproti únoru však ztratila značnou část svého náskoku před opoziční ČSSD. Nyní by ji volilo 36,6 procent lidí, zatímco ČSSD 30,3 procenta.

Článek

Ještě v únoru měla ODS patnáctiprocentní náskok. Lidovci od února ztratili 1,8 procenta, nyní by je volilo 5,6 procenta. Preference komunistů (12,6 procenta) a zelených (7,9 procenta) se nemění. Pokles preferencí u ODS podle agentury Median nastal zejména přesunem části bývalých voličů k nevoličům a k nerozhodnutým.

Na postavení ODS podle politologa Petra Justa zřejmě neměly velký vliv některé kontroverzní výroky či chování jejího předsedy Mirka Topolánka. "Dá se říct, že lidé si už na Topolánkův způsob chování a slovník zvykli. Tím neříkám, že ho akceptovali," uvedl Just.

Preference KDU-ČSL, které balancují nad hranicí pěti procent potřebných pro vstup do Sněmovny, jsou podle analytiků Medianu dlouhodobě stálé a jejich výkyvy se pohybují v rámci statistické chyby. "Pokles podpory KDU-ČSL je způsoben zejména výrazným odlivem jejích bývalých voličů k nevoličům," uvádí agentura. Lidovci se proti výsledkům průzkumu ohradili. [celá zpráva]

ČSSD mohla vydělat na zájmu médií

Zásluhu na tom, že se ČSSD podařilo výrazně snížit náskok na vedoucí ODS, přičítá politolog Petr Just několika faktorům. "Je přirozené, že opoziční strany nabírají na síle, a naopak vládní ztrácejí," řekl Just. Na rozhodování lidí může mít dopad i to, že ČSSD se v poslední době hodně objevovala v médiích v souvislosti s volebním sjezdem i nečekaným odchodem expředsedy Miloše Zemana ze strany.

V březnu by se voleb do Poslanecké sněmovny zúčastnilo 55,5 procenta voličů. V porovnání s červnovými volbami je tedy ochota jít k volbám zhruba o devět procent nižší.

Voličské preference (v %)
volby v červnu 2006březen 2007
ODS35,436,6
ČSSD32,330,3
KSČM12,812,6
SZ6,37,9
KDU-ČSL7,25,6
Ostatní67,1
Zdroj: Median

Březnový průzkum zřejmě ještě neodráží podporu veřejnosti, kterou si předseda KDU-ČSL Jiří Čunek vysloužil za nedávné kontroverzní výroky o Romech. Čunkovo prohlášení o "opálených lidech, kteří dělají binec a pálí ohně na náměstích", je podle téměř dvou třetin lidí pravdivý. Podle stejného průzkumu společnosti STEM pro Českou televizi se pro Čunkovo setrvání v kabinetu vyslovilo 58 procent dotázaných.

Anketa

Pokud by se nyní konaly volby, koho byste volili?
ODS
29,3 %
ČSSD
50,7 %
KSČM
8,2 %
SZ
4,9 %
KDU-ČSL
2,6 %
jinou stranu
1,8 %
nevolil(a) bych
2,5 %
Celkem hlasovalo 12771 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám