Hlavní obsah

Topolánek: v koalici je dusno kvůli Čunkovi a Kuchtové

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vládní spojení ODS, lidovců a zelených není tak ideální, jak by se mohlo zdát. Své názory na situaci v koalici premiér Mirek Topolánek bez obalu naservíroval při víkendovém jednání stranické výkonné rady. Tam se pustil do místopředsedy vlády a lidoveckého šéfa Jiřího Čunka a také do ministryně školství a první místopředsedkyně zelených Dany Kuchtové.

Článek

Svědčí o tom záznam z jednání vrcholového orgánu ODS, který se Právu podařilo získat. Členka výkonné rady Aleksandra Udženija v něm informuje své stranické kolegy o výsledcích jednání.

"Situace ve vládě se pomalu polarizuje, a to jak mezi politickými stranami, tak i mezi členy vlády. Je to jedna z možností, jak koalici zablokovat. Dva členové, kteří vládu destabilizují: Kuchtová a Čunek", shrnuje zápis Topolánkova slova na výkonné radě.

Podle předsedy ODS je prý situace o to složitější, že Kuchtová posílila ve své straně a stojí za ní většina těch členů, kteří nechtěli tuto koalici. "To se i odráží na růstu jejich agresivity, ministerstvo řídí stylem a oblíbenou větou: My zelení to děláme takto...," shrnuje premiérova slova jeho stranická kolegyně Udženija.

A jak hodnotí premiér mezi svými kolegy Čunka? Podle zápisu ne příliš lichotivě. "Čunek vnesl na ministerstvo klasickou lidoveckou neschopnost; bohužel je to předseda koaliční strany a bohužel vrcholí jednání o strukturách evropských fondů."

Premiér měl prohlásit, že ve vládě nejsou problémem zásadní věci jako třeba americký radar nebo euroústava, ale méně podstatné věci jako národní alokační plán, zákon o emisích a ovzduší. "Naštěstí se zatím vždy našla shoda, byť někdy krvavá," shrnuje zápis premiérova slova.

Kritice neušel ani Paroubek

Stranou Topolánkovy pozornosti na výkonné radě nezůstal ani šéf sociální demokracie Jiří Paroubek. Zatímco krátce po březnovém sjezdu hovořily špičky ODS o tom, že znovuzvolení Paroubka je pro občanské demokraty dobrou zprávou, neboť jejich největší rival v čele s Paroubkem nebude žádným nebezpečím, Topolánek to vidí jinak.

Podle něj prý není dobře, že šéf sociální demokracie při volbě tolik oslabil. Premiér totiž předpokládá, že díky tomu vzroste Paroubkova agresivita. Jenže ne všichni členové výkonné rady s tím souhlasí, což se mělo odrazit i v diskusi.

Odposlechy a Kubiceho zpráva

Jen tak plavat nenechá podle Topolánka jeho strana odposlouchávání lidí v souvislosti s tzv. Kubiceho zprávou. Premiér to považuje za nejhorší věc po listopadu 1989 a viní z toho právě sociální demokracii.

"Už teď je jasné, že ČSSD manipulovala se vším, že jim šla na ruku policie, část státního zastupitelství i někteří soudci; toto je věc, kterou nenecháme plavat," shrnuje zápis.

Reforma je hra vabank

Z něj také vyplynulo, že v ODS dříve tolik kritizované obsazení ministerstva financí lidovcem Miroslavem Kalouskem může mít do budoucna i svá pozitiva. Za reformu tak neponesou tíhu odpovědnosti pouze občanští demokraté, ale i lidovci.

"Nebude to tak, že pouze ODS ponese náklady a KDU-ČSL výnosy," vysvětloval Topolánek s tím, že předkladateli jsou kromě něho také Kalousek a ministr práce a sociálních věcí a místopředseda ODS Petr Nečas.

Topolánek přitom měl připustit, že předložení reformy je hra vabank, a to proto, že půjde pouze o jediný návrh. Hloubka reforem prý odpovídá stavu na ministerstvech, kde každý den vylézají kostlivci.

Reklama

Výběr článků

Načítám