Hlavní obsah

Čekají nás velikonoční dopravní zácpy

Právo, Novinky, ČTK, kov, hyp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonoční svátky znamenají každoročně velký nápor na tuzemské dálnice a silnice. Na cesty o prodlouženém víkendu vyrazí nejen více českých řidičů, ale tradičně do Česka o Velikonocích míří řada turistů zvláště ze sousedních zemí. Dopravní situaci nepomáhá ani to, že školáci mají počínaje čtvrtkem volno.

Článek

Nápor na české silnice začal už ve středu večer, protože dnes a v pátek si čeští školáci užívají prázdnin a řada rodičů s nimi vyrazí na cesty.

Zítra se pak dají očekávat dopravní zácpy na nejvytíženějších českých komunikacích, hlavně na dálnici D 1. "Už na základě zkušeností z minulých let lze odhadnout zvýšený provoz, který má samozřejmě za následek výskyt dopravních obtíží. K tomu také přispívá stav komunikací, různé uzavírky a tak dále. Na dálnici D 1 se tohle děje celkem pravidelně," řekl Právu tiskový mluvčí ÚAMK Pavel Kuchálik.

Na hranicích do Polska je také třeba o Velikonocích počítat se zvýšeným provozem. Většina autobusů s turisty bude jako tradičně o Velikonocích zřejmě přejíždět česko-polské hranice na severu Moravy.

Také u sousedů budou zácpy

Před dopravními komplikacemi varují i autokluby v Rakousku a v Německu.  Německý ADAC předpokládá největší zdržení na dálnicích směřujících na jih. Po 11 spolkových zemích začínají totiž jarní prázdniny také v Braniborsku a v Sasku. Kromě toho začíná v pátek čtyřdenní volno a na prodloužený víkend vyjedou masy Němců. ADAC proto předpokládá dlouhé kolony na dálnicích k jihu již od čtvrtka.

V Rakousku lze podle tamního automotoklubu ÖAMTC předpokládat velmi silný provoz na přechodech do České republiky, Německa, Itálie a do Švýcarska a na všech hlavních tazích.

Zhuštění silničního provozu se očekává i na Slovensku. S dopravními problémy je třeba počítat hlavně v úseku Považská Bystrica-Žilina, kde se staví dálnice.

Školákům začaly velikonoční prázdniny

Školákům začínají velikonoční prázdniny. Po pětidenním volnu opět usednou do školních lavic v úterý 10. dubna. Kromě květnových svátků je čeká další volno až v létě. Vyučování v tomto školním roce skončí v pátek 29. června.

Na dnešek meteorologové předpovídají chladnější počasí, postupně ale teploty porostou. V pátek by mohla rtuť teploměru vystoupat až na 17 stupňů Celsia, podobně by mělo být i další dny. Počasí by tak v pondělí mohlo být příznivé nejen pro velikonoční koledu, ale i pro rodinné výlety na hrady a zámky, které minulý víkend zahájily sezónu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Na Velikonoce bude až 18 stupňů

Velikonoční počasí by mělo být o poznání teplejší než v těchto dnech. Po celou dobu se ale očekávají ranní mrazíky do minus 4 stupňů. Jak se budou blížit...

Výběr článků

Načítám