Hlavní obsah

Diváci přijdou kvůli digitalizaci dočasně o ČT 2

– PRAHA
Právo, jp

Česká televize (ČT) se rozhodla urychlit proces přechodu svých stanic z analogového na digitální TV vysílání. Musí však kvůli tomu dočasně omezit dostupnost analogového programu ČT 2 v některých regionech. Plně bude zachováno vysílání programu ČT 1. Na středečním jednání Rady ČT to oznámil vedoucí projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš.

Článek

Přechod na digitální vysílání začal na Domažlicku, pravděpodobně v létě čeká na občany v Ústí nad Labem a pak postupně v dalších lokalitách podle umístění jednotlivých TV vysílačů. ČT bude včas občany informovat piktogramem na obrazovce i jinou formou.

Obyvatelé si budou muset dokoupit k televizoru převaděč zvaný set top box. Pak mohou přijímat digitálně ČT 1, ČT 2, ČT 4 sport a zpravodajskou ČT 24. Kdo přijímá TV vysílání ze satelitu nebo prostřednictvím kabelových operátorů, toho se změna nedotkne. Přechod na digitální vysílání je nevyhnutelný, probíhá v Evropě i ve světě.

"Budeme opouštět své kmitočty, budeme vypínat, ale rozhodně nestrpíme žádný živelný proces. Vše bude konzultováno s příslušnými institucemi, občané budou informováni," slíbil na jednání rady Hanuš.

Nova a Prima oznámily začátkem týdne, že se nepřihlašují k technickému plánu přechodu na digitální vysílání, který vypracoval Český telekomunikační úřad. Jinými slovy řečeno, že dokud jim nebudou zaručeny určité podmínky - např. bonusové licence nebo se dokonce mluví o tom, že Nova chce mít vlastní multiplex, tedy digitální vysílač - budou Nova a Prima nadále vysílat analogově, protože jsou držiteli analogové licence do roku 2017 (Nova) a 2018 (Prima).

Reklama

Výběr článků

Načítám