Hlavní obsah

Politologové: kauza s Romy Čunkovi neublíží

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek čelí v posledních dnech hned dvěma kauzám. Kromě toho, že čelí obvinění z korupce, musí vysvětlovat své výroky na adresu Romů. Jeho strana se za něj zatím staví. Nervózní ale začínají být koaliční partneři. Novinkami oslovení politologové si myslí, že kauza by Čunkovi mohla v preferencích pomoci. V problematice romské menšiny za ním stojí veřejnost.

Článek

"Otevřel problematiku Romů a veřejnost mu fandí," myslí si politolog Jan Bureš. Podle něj za Čunkem stojí i lidé, kteří nikdy lidovce nevolili, a to je i jeden z důvodů, proč se za svého předsedu postavilo celé vedení strany. "Navíc on o Romech nemluví jen negativně, mluví i o pozitivních programech. Lidé vnímají celou tuto problematiku více, než vsetínskou kauzu," říká Bureš. Zároveň dodává, že kdyby se za něj strana nepostavila, hrozila by jí jistá destabilizace.

Další z oslovených politologů Zdeněk Zbořil je také názoru, že kauza Čunkovi neuškodí, ani celé straně. "Výpadem proti Romům získal na svoji stranu latentní vulgární rasisty. Paradoxně by mu celá kauza mohla pomoci," míní Zbořil.

Čunek vyvol bouři nevole svým výrokem z konce minulého týdne. V deníku Blesk na dotaz čtenáře, zda "se budou dotovat i ostatní lidé jako Romové", odpověděl: "To se budete muset jet někam opálit, začít dělat s rodinou binec, na náměstí dělat ohně a potom se vás teprve někteří politici zastanou a řeknou - on je chudák."

Slova vyvolala velké pobouření. V úterý kvůli tomu jednalo vedení KDU-ČSL a koalice.

Ztrácí image důrazného politka

Politolog Miroslav Mareš vývoj kolem lidoveckého předsedy ale úplně optimisticky nevidí. "Myslím si, že to straně uškodí, už je toho moc. Ztrácí hlavně v kauze financí a také ztrácí celkovou image důrazného politika. Ale kdyby byl ohledně svých financí razantně očištěn, tak by mu to mohlo pomoci," domnívá se Mareš.

Na Čunkovu hlavu se snáší ale i kritika a negativní ohlasy. "Jestliže používá rasistické výroky, bylo by smutné, kdyby u veřejnosti stoupl," říká Tomáš Lebeda. Zároveň dodává, že tím ohrožuje nejen sebe, ale i celou KDU-ČSL.

Reklama

Související témata:

Související články

Koalice: Čunkův osud je v rukou KDU-ČSL

Představitelé vládní koalice se rozhodli v úterý večer po hodinu a půl trvající schůzce v pražské Kramářově vile nechat další osud předsedy KDU-ČSL Jiřího...

Výběr článků

Načítám