Hlavní obsah

Melčák a Pohanka: Reforma nesmí poškodit chudé

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud reforma poškodí občany s nízkými příjmy, pak bývalí poslanci ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka svou podporu reformě veřejných financí budou velmi zvažovat. Ani jeden z nich v úterý Právu nechtěl říci, zda reforma tak, jak ji vláda schválila, bude mít jejich podporu.

Článek

"Dokud nebudeme mít v ruce paragrafové znění zákonů, nemůžeme říci, zda náš hlas dostanou nebo ne. Dřív, než to řekneme, musíme mít jasno, co přinese reforma lidem a to především těm s nižšími příjmy," prohlásil Pohanka.

Podle Melčáka některé informace, které dosud probleskovaly v médiích, mohou být považovány za šíření poplašné zprávy. "Za takovou považuji informaci o tom, že osmdesát procent občanů bude touto reformou postiženo," řekl Právu.

Oba se shodují, že nějaká reforma je nutná, ale v důsledku by neměla poškodit právě nízkopříjmové skupiny, které se nemohou bránit. Chtějí proto dříve, než oznámí svůj postoj, znát analýzu dopadů jednotlivých změn, například jak budou zajištěny odpočty v oblasti daní, jak budou vypadat doplatky u lékaře či co způsobí adresné sociální dávky.

Pohanka i Melčák s adresností dávek i s doplatky za léky za přesně stanovených podmínek souhlasí. "Je třeba jasně říci, že zruší-li se nějaká dávka, pak je třeba to nějak kompenzovat," žádá Melčák.

"Pokud by se měly zavést určité poplatky, pak by to sice vedlo k určité efektivizaci nákladů ve zdravotnictví, ale je otázka, nakolik by to postihlo sociálně slabší skupiny občanů," podotkl lékař Pohanka.

Tito dva poslanci, kteří mohou hrát při schvalování reformních zákonů roli jazýčku na vahách, očekávají, že koalice s nimi bude jednat až jako s posledními. "Ještě nejsme na řadě. Toleranční smlouva předpokládá, že vláda nejdřív projedná všechny své zásadní zákony s opozicí, pak s odbory a pak i s námi," řekl Melčák.

Reklama

Související články

Vláda představila daňové a sociální reformy

Ministři koaličního kabinetu Mirka Topolánka se v úterý odpoledne sešli v pražském hotelu Jalta k odhalení chystaných klíčových reforem financí. Plán počítá...

Výběr článků

Načítám