Hlavní obsah

Koalice: Čunkův osud je v rukou KDU-ČSL

Právo, Novinky, ČTK, luk, fia
PRAHA

Představitelé vládní koalice se rozhodli v úterý večer po hodinu a půl trvající schůzce v pražské Kramářově vile nechat další osud předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka v rukou celostátní konference lidovců, která se koná ve středu. Premiér Mirek Topolánek (ODS) v úterý v rozhovorech pro rozhlasové stanice označil pozici předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka ve vládě za čím dál složitější.

Článek

První místopředseda lidovců Roman Línek novinářům řekl: "Myslím si, že v orgánech KDU-ČSL to, co tady zaznělo - a nebylo to žádné ultimátum, které by aktuálně bouralo koalici - že v našich orgánech probereme."

Podle Línka padlo na jednání několik návrhů, kterými se lidovci budou zabývat. Na dotaz, zda bylo lidovcům řečeno, aby Čunek odešel z vlády, uvedl, že Čunek se jednání zúčastnil, ale "takto to uloženo nebylo".

Situace je vážná, shodla se koalice

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř uvedl, že situace je vážná a je potřeba ji rychle řešit.

Také poslankyně zelených Kateřina Jacques uvedla, že její strana situaci považuje za "velmi, velmi vážnou". "Domníváme se, že dochází k poškozování vlády České republiky v situaci, kdy potřebujeme provádět reformní kroky," řekla Jacques.

Topolánek: Čunek už se těžko obhajuje

Premiér Topolánek v podvečer na Frekvenci 1 (F1) nevyvrátil, že požádá Čunka o odchod z vlády s tím, že musí existovat možnost jeho návratu. V Českém rozhlase - Radiožurnálu (ČRo) pak řekl, že Čunkův případný odchod nijak neohrozí koalici.

"Pozice Jiřího Čunka je čím dál tím složitější, protože on to ani své straně, ani sám sobě, ani svým koaličním partnerům neulehčuje," řekl ČRo Topolánek. Čunek čelí podezření z korupce. Je obviněn z toho, že před pěti lety jako vsetínský starosta vzal půlmiliónový úplatek. V posledních dnech je kritizován také za své výroky o Romech. O Čunkových narážkách na opálenou barvu pleti a pálení ohňů na náměstí jednalo v úterý, předsednictvo lidovců, ale svého šéfa podrželo. [celá zpráva]

Tlak na Čunkův odchod sílí, ozývají se i někteří lidovci

Čunkova slova o Romech už odsoudili zelení, občanští demokraté i opozice. Nesouhlas už vyjádřili i někteří lidovci. [celá zpráva] Ostře ho kritizoval také prezident Václav Klaus. Své rozhořčení dali najevo rovněž romští aktivisté.

"Bude existovat výrazný tlak na jeho odstoupení. Bude od lidovců, bude od zelených a bude i od některých členů ODS," řekl premiér na F1 a dodal, že je čím dál tím těžší Čunka obhajovat. "Po těch jeho výrocích je už velmi složité Jiřího Čunka obhajovat, poté, co znovu 'nabil svými ostrými výroky'.

Reklama

Související články

Čunkovu kauzu proberou lidovci i koalice

Úterý může být zlomovým dnem pro vicepremiéra a předsedu lidovců Jiřího Čunka. Ten čelí obvinění z korupce. V tento den se totiž ráno sejde předsednictvo...

Čunek se omluvil za výroky o Romech

Místopředseda vlády a šéf KDU-ČSL Jiří Čunek se v neděli v diskusním pořadu televize Prima omluvil těm, kterých se dotkly jeho nedávné výroky na adresu občanů...

Výběr článků

Načítám