Hlavní obsah

Tlustý zvažuje, zda zvedne ruku pro vládní reformu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec ODS a bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý má vážné výhrady k vládnímu návrhu daňové reformy. Bude prý ještě zvažovat, zda pro takový plán ve Sněmovně zvedne ruku. Vládní koalice přitom zřejmě bude potřebovat k prosazení klíčového balíčku reformních zákonů hlasy všech svých poslanců.

Článek

"Je to jenom torzo nebo možná maketa reforem," řekl Tlustý.

Vládní koncept podle něj nepovede ke zjednodušení daňového základu ani ke zjednodušení daňového přiznání. Daňová reforma prý navíc není navázána na sociální systém a důchodovou reformu. Vláda reformu představí v úterý odpoledne. [celá zpráva]

Tlustý uvedl, že rozhodování o podpoře vládního plánu pro něj proto bude těžké. "Když máte něčeho desetinu, tak je vám jasné, že desetina je víc než nula. Na druhou stranu je vám také jasné, že desetina je mnohem méně než to původně navrhované," řekl.

Tlustý byl hlavním autorem daňové reformy, kterou ODS nabízela voličům před loňskými sněmovními volbami. Své představy ale nemohl realizovat, protože ho premiér Mirek Topolánek nepovolal do svého druhého kabinetu.

Ostatní chtějí říct návrhům ano

K návrhům se vyjádřil i šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. Připustil, že by si přál razantnější reformy. "Změna je nutná. To, že bych si dovedl představit hlubší reformy, je pravda, nicméně jde o koaliční vládu," řekl.

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek novinářům ve Sněmovně řekl, že doporučí lidoveckým poslancům, aby pro reformu hlasovali. Podle něj jsou však možné některé změny, o které bude nutné vést s poslanci diskusi do doby, než budou reformy schváleny. Konkrétní výhrady však nechtěl uvést.

Také šéf zelených Martin Bursík poslancům své strany doporučí, aby pro reformní balíček hlasovali. Připomínky, které zelení k návrhu měli, podle něj už byly do vládního materiálu zapracovány.

Reklama

Související témata:

Související články

Spíš než daně chtějí lidé změnit penze

Téměř polovina občanů ČR (47 procent) si myslí, že by vláda v rámci reformy veřejných financí měla nejdříve vyřešit reformu důchodů a zdravotnictví. Na třetím...

ODS bude zpovídat Topolánka kvůli reformám

Premiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka zřejmě čekají horké chvilky na stranické půdě. Na konci března se jej budou členové výkonné rady ptát, jak je to s plněním...

Výběr článků

Načítám