Hlavní obsah

Sobotka i Škromach útoky předsedy Paroubka nechápou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek řekl v pořadu ČT 168 hodin, že je zklamán postojem místopředsedů Bohuslava Sobotky a Zdeňka Škromacha, kteří podle něj na nedávném sjezdu strany nedostatečně podporovali jeho plán dalšího směřování sociální demokracie. Paroubek se tento týden chce s oběma sejít a ujistit se, že jim může důvěřovat. V opačném případě by zvážil odchod z čela strany.

Článek

Paroubek na brněnském sjezdu ČSSD předminulý týden sice obhájil své předsednictví, očekával ale zřejmě vyšší, než pouze šedesátiprocentní podporu. Předseda se v rozhovoru podivil, kam se ztratily hlasy, které by podpořily jeho plány vedení ČSSD. Sobotka se Škromachem zůstali podle něj dlužni dohodám, které s nimi před sjezdem uzavřel.

"Někteří ti mí blízcí spolupracovníci neudělali moc pro to, aby mně pomohli," řekl Paroubek s tím, že například Sobotka ve svém kandidátském projevu neřekl nic na podporu Paroubkova projektu. Podobně se podle něj zachoval i Škromach, když hlasoval proti některým návrhům, například proti kvótám na vyšší zastoupení žen na kandidátkách.

Paroubek: ČSSD se ke svým šéfům chová "nepříliš slušně"

"Já jsem nikdy od nich neslyšel žádné větší výhrady toho charakteru, které jsem slyšel na sjezdu," postěžoval si Paroubek v pořadu 168 hodin na kritická vystoupení některých poslanců, například Miloslava Kaly. "Možná, že si je někde špitali na záchodě, chlapci, ale mně je rozhodně do očí neřekli," dodal šéf nejsilnější opoziční strany.

Paroubek chce obnovit důvěru, jinak zváží rezignaci

Na otázku, zda ho napadlo odejít z vedení strany, odpověděl, že určitě ano. Nedodržení dohod je pro něj tak zásadní, že si není jistý, zda může svým spolupracovníkům nadále věřit. Případný odchod z ČSSD podle něj ukáží další dny, kdy bude hledat se svými kolegy společnou řeč.

Pochybnosti předsedy ČSSD Jiřího Paroubka o tom, zda může místopředsedům Bohuslavu Sobotkovi a Zdeňku Škromachovi důvěřovat, považují oba členové vedení sociální demokracie za nedorozumění.

Sobotka i Škromach: Je to nedorozumění

"Já jeho výrok pokládám za nějaký omyl, protože já jsem podporoval modernizaci sociální demokracie a hlasoval jsem pro všechny změny stanov, které jsou její součástí," brání se Bohuslav Sobotka.

Stejně tak nechápe Paroubkova slova i Zdeněk Škromach. "Byl jsem jeho vystoupením překvapen. Věřím ale, že hlavy vychladnou a že se bude jednat racionálně." Nízká podpora na brněnském sjezdu, je podle Škromacha způsobená tím, že Paroubkův projev byl až příliš útočný: "Kdyby konzultoval své vystoupení, což nedělal nikdy, s členy vedení, kteří mají stejný mandát od sjezdu, tak by nenaštval tolik lidí," soudí Škromach.

Ke společnému setkání dojde v úterý dopolodne.  Škromach i Sobotka jsou přesvědčeni, že si s předsedou Paroubkem osobně všechno vyjasní a že bude nové stranické vedení pracovat jako tým.

Reklama

Související články

Paroubek si na sjezdu užil i kritiky

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se těší ve straně velké podpoře, což ukazuje i fakt, že nemá na sjezdu protikandidáty na post předsedy strany. Přesto si v pátek...

Výběr článků

Načítám