Hlavní obsah

Zeleným došla s Čunkem trpělivost

Novinky, mib
PRAHA

Předsednictvo Strany zelených v neděli večer vyzvalo premiéra a předsedu ODS Mirka Topolánka, aby svolal koaliční schůzku kvůli setrvání šéfa lidovců Jiřího Čunka ve vládě. Důvodem jsou jeho xenofobní výroky v médiích na adresu Romů. Novinkám to řekla mluvčí zelených Eva Rolečková.

Článek

"Výroky místopředsedy Jiřího Čunka na adresu občanů romské komunity opakovaně poškozují důvěryhodnost vlády. Postoje Jiřího Čunka podněcují nesnášenlivost ve společnosti a jsou v protikladu k politice vlády k menšinám," řekla Novinkám Rolečková.

Čunek v pátečním Blesku na dotaz čtenáře, zda "se budou dotovat i ostatní lidé jako Romové", odpověděl: "To se budete muset jet někam opálit, začít dělat s rodinou binec, na náměstí dělat ohně a potom se vás teprve někteří politici zastanou a řeknou - on je chudák."

K tvrzení, že prý většina Romů zneužívá dávky, pak řekl: "Do vlády jsem vstoupil proto, že se mi podaří tak zkomplikovat sociální systém těm, kteří ho chtějí zneužívat, že nakonec uvidíte těch Romů pracovat hodně."

Čunek se omluvil

Čunek se v neděli v diskusním pořadu televize Prima omluvil těm, kterých se jeho výroky na adresu občanů romské národnosti dotkly. Tvrdí zároveň, že jeho výroky byly vytrženy z kontextu a že se lidí dotkly kvůli tomu, protože je nepochopili.

"Omlouvám se všem těm, kteří jsou tím pobouřeni, protože patří do nějakých minoritních skupin, ale zároveň jim chci říct, že to nepochopili," řekl Čunek. "Já jsem o nich nemluvil ani jsem k nim nemluvil," prohlásil. [celá zpráva]

Zelení se na výzvě premiérovi ke svolání koaliční devítky shodli podle svého předsedy Martina Bursíka jednomyslně, a to i přesto, že se Čunek za výrok omluvil. Vadí jim, že omluvu doprovázel dalšími výroky na adresu Romů, které pro ně rovněž nejsou přijatelné.

Kvůli výrokům Čunka kritizují občanští demokraté, sociální demokraté i komunisté, považují je za xenofobní. [celá zpráva] Podle Romů Čunek svými vyjádřeními překročil hranici společenské přijatelnosti.

Reklama

Související články

ČSSD: ODS je pokrytecká

ČSSD považuje xenofobní výroky předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka za ostudné. Od výroků Čunka, kterými se naváží do Romů, se distancovala rovněž ODS. "ČSSD ovšem...

Čunek se omluvil za výroky o Romech

Místopředseda vlády a šéf KDU-ČSL Jiří Čunek se v neděli v diskusním pořadu televize Prima omluvil těm, kterých se dotkly jeho nedávné výroky na adresu občanů...

Výběr článků

Načítám