Hlavní obsah

Lidé z 27 obcí a plzeňské části Lhota vybrali nové zastupitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé 27 obcí a plzeňské městské části Lhota rozhodli o tom, kdo z nich se stane místním zastupitelem. Hlasování ve 22:00 skončilo, jeho výsledky nyní začnou sčítat volební komisaři. Zveřejněny budou na www.volby.cz.

Článek

Převážně nové komunální volby se konaly v obcích, kde se rozpadla zastupitelstva vybraná loni v říjnu. Jen v Řídelově na Jihlavsku se komunální volby opakovaly z rozhodnutí soudu.

O volby do obecních zastupitelstev byl zájem. K urnám přišlo v dopoledních hodinách v jednotlivých obcích zhruba od jedné třetiny do více než 50 procent voličů. Nadpoloviční účast zaznamenaly volební komise v Řídelově na Jihlavsku, v Křimově na Chomutovsku či v Hladkých Životicích na Bruntálsku. Zhruba polovina voličů přišla odevzdat svůj hlas ve Vernířovicích na Šumpersku.

O novém složení radnic rozhodovali lidé v osmi obcích Ústeckého kraje, v Plzeňském volili sedm a ve Středočeském pět zastupitelstev. Hlasovali také lidé ze dvou obcí Pardubického a Zlínského kraje, čtveřice obecních voleb připadla na Vysočinu a zbývající tři moravské kraje.

V Ústeckém kraji si občané vybírali své nové zastupitele v osmi obcích. V Křimově na Chomutovsku už v poledne odevzdalo své hlasy 85 obyvatel, což je více než polovina zapsaných voličů. Do oběda odvolila také třetina voličů v Košticích na Lounsku. Zhruba polovinu voličů už odškrtli komisaři ke 14:00 ve voličských seznamech v Doubici na Děčínsku, v Ctiněvsi a Černěvsi na Litoměřicku, v Podbořanském Rohozci na Lounsku a v Měrunicích na Teplicku. V Rybništi přesnější přehled o volební účasti neměli.

V Horní Kamenici na Domažlicku do oběda odvolilo asi 70 lidí z celkem 192 voličů. Čekalo na ně překvapení. Zatímco na kandidátce bylo vytištěno jméno bývalého starosty Jiřího Vorla, hlas, který by mu občané odevzdali, se nepočítá. "Dostali jsme z registračního úřadu v Holýšově informaci, že odstoupil," řekl předseda volební komise. Dodatečné volby se v kraji konají do dalších šesti zastupitelstev.

Více než padesátiprocentní účast zaznamenaly volební komise v Řídelově na Jihlavsku či v Hladkých Životicích na Bruntálsku. Zhruba polovina voličů přišla odevzdat svůj hlas ve Vernířovicích na Šumpersku. Od 30 procent výše se pohybovala volební účast i v dalších obcích.

Lidé si zastupitele vybírali z celkem 666 adeptů na zastupitelská křesla. Téměř 500 z nich jsou nezávislí kandidáti, zbývající většinou nominovaly hlavní parlamentní strany. ODS vyslala do volebního klání 52 kandidátů, komunisté 35 a ČSSD s lidovci po 18 kandidátech. Strana zelených našla sedm uchazečů. Shodný počet 16 kandidátů mají SNK ED a Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst, zbývajících šest adeptů nominovalo Sdružení nestraníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám