Hlavní obsah

Česko podalo návrh změny evropské odpadové směrnice

Právo, lh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vicepremiér Martin Bursík (SZ) ve čtvrtek v Praze předal svému německému protějšku Sigmaru Gabrielovi český návrh změny směrnice o odpadech. Ten má zabránit jeho volné přepravě po Evropské unii ke spálení. Bursík řekl, že pro návrh bude hledat spojence mezi ministry visegrádské čtyřky, kteří do Česka přijedou během měsíce.

Článek

Chce, aby členské státy mohly případně transport odpadu také v případě potřeby blokovat.

Gabriel podotkl, že postoje jednotlivých zemí EU jsou rozdílné a SRN jako předsednický stát bude hledat kompromis. Rozhodnutí by mělo padnout na červnovém zasedání rady ministrů životního prostředí.

"Ministr Bursík má pravdu v tom, že je zbytečné převážet odpad jen proto, že je jeho spalování někde levnější," konstatoval Gabriel. Uvedl, že v cílech je s Bursíkem zajedno, nástroje se ještě budou hledat.

Český ministr na dotaz, zda se ČR svou iniciativou snaží zablokovat možný nelegální příliv odpadu z Německa, jako tomu bylo před rokem, odpověděl: "Nikoli." Podle něj byla loňská aféra už vyřešena a Němci se při jejím řešení zachovali více než velkoryse.

Reklama

Výběr článků

Načítám