Hlavní obsah

Zákaz kouření v restauracích? Češi jsou rozděleni napůl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kouření na veřejných místech by zakázalo 69 procent lidí. Pro by byla i polovina silných kuřáků. Úplný zákaz kouření v hospodách je ale kontroverznější otázkou, která oslovené rozdělila napůl. Tři čtvrtiny silných kuřáků ale se zákazem kouření v restauracích a barech nesouhlasí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Mori.

Foto: archív, Právo

Dokonce i někteří milovníci cigaret by byli pro zákaz kouření na veřejných místech.

Článek

Na otázku, proč zakázat kouření na veřejnosti, uvedlo 62 procent respondentů jako důvod diskriminaci nekuřáků a škodlivost pasivního kouření. Naopak omezování svobody je ze 43 procent důvod, proč lidé řekli zákazu kouření ne.

Úplný zákaz kouření v hospodách oslovené rozdělil napůl, pouze mírně, asi o 1,2 procentního bodu ve prospěch zamítavého stanoviska k zákazu. Přitom 32 procent odpůrců zákazu by souhlasilo s oddělenými prostory vyhrazenými pro kuřáky a nekuřáky.

Zákaz kouření v restauracích a barech (v %)
Ano48,8
Ne51,2
Zdroj: Mori

Telefonického výzkumu se na začátku března zúčastnilo 500 lidí starších 18 let.

Zatímco veřejnost se k možnému omezení kouření staví pozitivně, někteří politici zatím takovou úpravu odmítají. Sněmovna v posledních letech projednávala již několik návrhů na omezení kouření ve veřejných prostorách, žádný z nich však neprošel.

Anketa

Souhlasíte se zákazem kouření v restauracích a barech?
Ano
73,9 %
Ne
26,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 44910 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám