Hlavní obsah

Pojďte soudit na sever Čech, vyzval Pospíšil právníky

PRAHA

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ve čtvrtek představil plán, jak vyřešit nedostatek soudců, s nímž se potýkají severní Čechy. Ministr chce v regionu navýšit jejich počet o 51. Tři desítky z nich by měly v severních Čechách působit přechodně po dobu tří let, během níž by pomohli vyřešit tisíce nedodělků. Pospíšil počítá s tím, že potřebné peníze získá pozdržením některých staveb justičních objektů.

Článek

"Chceme získat 21 soudců, kteří chybí na severu Čech, a dalších 30 soudců, kteří by pomohli vypořádat se se zhruba 30 tisíci nedodělaných případů," řekl Pospíšil ČT.

Podle ministra se severočeské soudy na celkovém počtu nedodělků podílejí 69 procenty. Ministerstvo eviduje v celé republice 2 969 trestních kauz, které trvají dva až pět let, z toho 2 047 připadá na severočeské soudy. Výkonnost tamních soudců je prý přitom vyšší než celorepublikový průměr.

Příčinou je údajně vývoj v 90. letech, kdy soudci hromadně odcházeli do advokacie a na soudech se hromadily nevyřešené případy. Nyní se situace o něco zlepšila a v severočeském kraji pracuje celkem 315 soudců.

K financování chce ministr pozdržet některé plánované stavby

Ministr proto vyzval mladé právníky, aby pomohli kritickou situaci v oblasti řešit a nastoupili na severočeské soudy. Po třech letech by podle ministra už měl být stav soudců naplněn. Všechny posily by měly začít pracovat již tento rok. Peníze na tento mimořádný krok chce ministr získat pozdržením některých staveb justičních objektů.

Pospíšil také řekl, že navrhne rošíření kompetencí soudních úředníků. Ti by tak mohli pomoci soudcům s nadměrnou administrativou.

Reklama

Výběr článků

Načítám