Hlavní obsah

Ministr kultury by dal církvím miliardu za nevydaný majetek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) v rozhovoru pro úterní Právo uvedl, že by církve mohly jako náhradu za státem nevydaný majetek dostat miliardu korun. Podle Jehličky ale není reálné jednorázové vyplacení takové částky. Ministr navrhl převádět peníze na církve formou roční renty.

Článek

"Užitečnější se jeví výplata renty v řádu 'x' let," řekl Právu Jehlička s tím, že o takové formě náhrady bude jednat s olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem.

Na otázku, kolik by měla činit kompenzace za nevydaný církevní majetek, Jehlička odpověděl: "Podle odhadů dosahuje výše náhrady majetku skutečně až jedné miliardy korun."

Návrat majetku zákonem

Částečné nápravě majetkových křivd a narovnání vztahů státu a církví by podle Jehličky měl napomoci obecný restituční zákon. "Mělo by tedy dojít k navrácení majetku církevním řádům a kongregacím, protože jejich spiritualita je založena na práci a správě majetku, z něhož byly vždy financovány řády jako instituce," míní ministr.

"Druhou oblastí jsou diecéze, a tam se to spíše kloní k tomu, aby došlo k finančnímu vyrovnání, to znamená k ocenění majetku, který si stát, kraje a obce ponechají," dodal Jehlička.

Ministr upozornil, že vláda se musí s majetkovými nároky církví vypořádat ještě během nynějšího funkčního období. "Jinak je to legalizace veliké krádeže, kterou minulý režim provedl," řekl Jehlička s tím, že restituce církevního majetku by neměly prolomit hranici roku 1948.

Podle Jehličky zatím nevznikla žádná pracovní komise, která by se narovnání vztahu státu a církví věnovala. Na jejím ustavení se vláda Mirka Topolánka (ODS) v únoru dohodla s představiteli České biskupské konference.

Celý rozhovor s ministrem kultury Václavem Jehličkou čtěte v úterním Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám