Hlavní obsah

Bursík s podmínkou k radaru ve vládě asi narazí

Právo, dan, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vicepremiér a šéf zelených Martin Bursík v koalici zřejmě narazí se svým požadavkem, aby česká odpověď na americkou nótu k vybudování radarové základny obsahovala podmínku budoucího začlenění v rámci NATO.

Článek

Vicepremiér, místopředseda ODS Petr Nečas v pondělí Právu řekl: "O nótě teprve budeme jednat a od člena vlády by nebylo korektní, aby spojencům říkal, co bude v diplomatické nótě, nebo nebude." Nečas podle svých slov nicméně respektuje, že Bursík vyjadřuje svůj názor.

Nečas je obecně zastáncem řešení, aby v budoucnu protiraketový deštník kryl celé území Aliance.

Europoslanec a člen grémia ODS Jan Zahradil by považoval za nepřijatelné, pokud by se někdo snažil radar zahrnout do společné politiky EU. "O záležitostech týkajících se NATO se diskutovat dá. Neříkám, že to tak dopadne, ale myslím si, že minimálně je možné se o tom bavit," řekl Právu s tím, že nicméně jde hlavně o dvoustrannou věc mezi Českem a Spojenými státy.

Nevyhranění lidovci

Podle místopředsedy KDU-ČSL Mariána Hoška nemají lidovci k umístnění radaru vyhraněný názor. Podle něj řada poslanců soudí, že by měl být součástí obrany NATO, ostatním je to jedno. "Nevidím to tak dramaticky, abychom se bez toho neobešli," řekl Právu Hošek.

Bursík v neděli v ČT uvedl, že o přesném znění nóty se bude vláda teprve dohadovat. Není ale jisté, zda to bude již na středečním zasedání kabinetu.

"Uvidíme, jak povedeme tu debatu, ale z logiky věci by v té odpovědi měly být z naší strany alespoň základní podmínky, které chceme vyjednávat," řekl Bursík. Začlenění radaru do kolektivní obrany NATO by podle něj mezi takové základní požadavky mělo patřit. Právě tímto příslibem podmiňují zelení svou podporu pro umístění základny v ČR. [celá zpráva]

Americký velvyslanec v ČR Richard Graber již dříve uvedl, že americký protiraketový štít bude se systémem Severoatlantické aliance slučitelný. Některé členské státy NATO se ale k americkému projektu stavějí chladně.

Reklama

Související články

Rusko opět pohrozilo Evropě kvůli radaru

Náčelník hlavního štábu ruských vzdušných sil generál Boris Čelcov označil plány na vybudování amerického protiraketového deštníku v ČR a v Polsku za vážnou...

Výběr článků

Načítám