Hlavní obsah

Ouzký prohrál soud s Rathem, který ho nařkl z tunelování VZP

PRAHA

Europoslanec Miroslav Ouzký (ODS) se nedočkal satisfakce od exministra Davida Ratha (ČSSD) za nařčení z tunelování Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) skrze svou firmu IZIP. Podle Ratha dostal Ouzký zakázku na internetové zdravotní knížky jako čelný politik ODS bez výběrového řízení. Krajský soud v Praze v pondělí zamítl europoslancovu žalobu, který chtěl omluvu a půl miliónu korun. Ouzký řekl, že se odvolá.

Článek

Rath se netajil tím, že ho dnešní rozhodnutí soudu potěšilo. "Čili já z toho vyvozuji, že krajský soud mi dává za pravdu, že Ouzký skutečně tuneloval VZP," řekl bývalý ministr.

Ouzký naproti tomu neskrýval rozčarování. Odmítl, že by tuneloval VZP. Ve stejném sporu Ratha s europoslancem Milanem Cabrnochem (ODS) rozhodl soud opačně a Rath prohrál. Cabrnoch s Ouzkým byli při vzniku společnosti IZIP, která pro VZP připravovala projekt internetových zdravotních knížek. VZP do něj od roku 2001 vložila asi 300 milionů korun. Cabrnoch na rozdíl od Ouzkého už v projektu není. Soudní spor s Rathem vyhrál, exministr se ale odvolal.

Ouzký už jeden soud naopak vyhrál

Ouzký připomněl, že podle názoru soudce, který řešil kauzu Cabrnoch - Rath, je tunelování něco jako obvinění z trestného činu. "Dnes jsem se dozvěděl, že paní soudkyně je názoru, že tunelování je pouze nějaký ostřejší výraz na čerpání peněz," řekl.

Tento názor soudu ho prý velmi překvapil. Ouzký chce počkat na výrok Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, který se projektem IZIP také zabývá. Předpokládá, že úřad rozhodne ve prospěch IZIP.

"IZIP získal patent, tudíž dnes je jasné, že po celou dobu byl předběžně patentově chráněn, takže ani nemohla být žádná výběrová řízení," odmítl Ouzký Rathovo tvrzení, že výběrová řízení na projekt internetových zdravotních knížek měla být.

Podle Ratha byla ODS spojena s Musílkovou

Rath mluvil o spojení některých politiků ODS s VZP zejména v souvislosti s vyhlášením nucené správy nad největší pojišťovnou v listopadu 2005 a následným odvoláním její ředitelky Jiřiny Musílkové.

IZIP nabízí lidem pojištěným u VZP internetové zdravotní knížky. V nich mají údaje o zdravotních obtížích, užívaných lécích a provedených vyšetřeních. Pokud to pacient povolí, lékař si na internetu najde jeho výsledky a nemusí vyšetření opakovat. Vyhne se také tomu, aby pacientovi předepsal lék, který by vyvolal nepříznivou reakci na lék, jenž nemocný už užívá. Internetové zdravotní knížky má přes milion lidí a mají v nich přes šest milionů zápisů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám