Hlavní obsah

K soudu se dostala Rathova slova o korumpující ODS

PRAHA

Krajský soud v Praze začal projednávat žalobu premiérova poradce Marka Dalíka na místopředsedu poslanců ČSSD Davida Ratha kvůli obvinění z korupce. Rath řekl, že za loňským odchodem Miloše Melčáka z klubu poslanců sociální demokracie jsou korupční aktivity ODS a Dalíka. Melčák absencí ve Sněmovně umožnil koaliční vládě předsedy ODS Mirka Topolánka získat důvěru poslanců.

Článek

Dalíkovi se nelíbí Rathův výrok, že "Melčákovo chování je důkazem korupční snahy ODS a pana Dalíka". Jeho advokát řekl, že Rath tak Dalíka obvinil z trestného činu. Za to žádá omluvu a finanční satisfakci 50 000 korun.

Rathův právní zástupce ale namítl, že nešlo o konstatování, ale pouze úvahy, hodnotící výroky vyjadřující názor. Podle něho je kritika v takovýchto případech dovolená a má oporu i v rozhodnutích Ústavního soudu a mezinárodních úmluvách.

Kvůli výrokům o politické korupci Melčáka čeká Ratha ještě další soud. Vedle Dalíka ho totiž žaluje také ODS, která se domáhá vedle omluvy také finančního zadostiučinění ve výši 100 000 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám