Hlavní obsah

Čunkovu kauzu proberou lidovci i koalice

PRAHA

Úterý může být zlomovým dnem pro vicepremiéra a předsedu lidovců Jiřího Čunka. Ten čelí obvinění z korupce. V tento den se totiž ráno sejde předsednictvo KDU-ČSL, navečer pak šéfové tří koaličních stran - tedy Čunek, premiér a předseda ODS Mirek Topolánek a lídr zelených Martin Bursík. A hlavním bodem jednání bude v obou případech Čunkova aféra.

Článek

Topolánek veřejně mluví o Čunkově odchodu z kabinetu a mechanismu, který by mu zaručil návrat do vlády v okamžiku, kdy prokáže svou nevinu. Aféra podle premiéra poškozuje celou vládu.

"Jiřímu Čunkovi musí lidovci garantovat návrat do politiky v případě, že se neprokáže jeho vina. Já se budu snažit mu zabezpečit totéž," uvedl Topolánek v Hospodářských novinách.

Lidovci jednoznačně šéfa brání

"Jestli je to myšleno jako výzva směrem k nám, tak bychom se tím museli zabývat," reagovala šéfka lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová s tím, že Topolánkovo vyjádření zatím nečetla. Připomněla nicméně, že celostátní výbor a poté i celostátní konference KDU-ČSL vyjádřily Čunkovi jednoznačnou podporu.

"Já na dočasné odchody nevěřím, takový návrh nepodpořím," řekl místopředseda lidové strany Marián Hošek. Soudí, že v takovém případě by se mohlo vyšetřování dále protahovat a Čunkův návrat by pak už nebyl schůdný. "Záleží ale samozřejmě na jednání našeho předsedy s premiérem Topolánkem," dodal Hošek.

První místopředseda strany Roman Línek chce situaci nejdříve konzultovat s Čunkem a dalšími kolegy z nejužšího vedení. "Cokoliv může být na koaličním jednání otevřeno, můžeme o tom diskutovat, ale předem o tom mluvit nebudu," řekl Línek.

O Čunkovi bude nutné jednat s Čunkem

Koaliční smlouva mezi občanskými demokraty, lidovci a zelenými předpokládá, že premiér návrhy na odvolání a jmenování členů kabinetu konzultuje s předsedou příslušné vládní strany. Takže případné Čunkovo odvolání by musel Topolánek projednat s Čunkem.

Policie Čunka podezřívá z toho, že před pěti lety ještě jako vsetínský starosta vzal zhruba půlmiliónový úplatek od realitní společnosti HB Real za prodej většinového podílu města ve společnosti Vsetínské byty. Čunek i firma obvinění odmítají.

Reklama

Související články

Čunka vyslýchala policie čtyři hodiny

Premiér Mirek Topolánek (ODS) ve čtvrtek odpoledne ve Sněmovně uvedl, že ještě dnes by zřejmě mělo dojít k odloženému výslechu ministra pro místní rozvoj...

Výběr článků

Načítám