Hlavní obsah

Bursík: radar jen v rámci NATO

PRAHA

Odpověď vlády ČR na nótu USA k vybudování protiraketové základny by měla obsahovat podmínku, aby se radar v budoucnu stal součástí společné obrany NATO. V nedělních Otázkách Václava Moravce to řekl vicepremiér a předseda Strany zelených Martin Bursík.

Článek

Na přesném znění nóty se ale podle něj vláda musí ještě dohodnout.

"Uvidíme, jak povedeme tu debatu, ale z logiky věci by v té odpovědi měly být z naší strany alespoň základní podmínky, které chceme vyjednávat," řekl Bursík s tím, že začlenění radaru do obrany NATO mezi takové základní požadavky patří.

Zelení na svém únorovém sjezdu rozhodli, že jsou ochotni debatovat o radaru ČR jen za předpokladu, že bude začleněn do multilaterálního rámce NATO. [celá zpráva]

Slučitelnost protiraketového štítu se systémem Severoatlantické aliance potvrdil před časem americký velvyslanec v ČR Richard Graber.

Česká vláda chtěla Washingtonu oficiálně odpovědět do konce března. Podle Bursíka se o ale o ní v kabinetu ještě bude diskutovat. Zatím prý nemá informace o tom, že by vláda měla o nótě rozhodovat již příští týden na svém středečním zasedání.

Předseda KSČM Vojtěch Filip kritizoval zelené za to, že nekladou Američanům tvrdší podmínky pro zahájení jednání o základně. Nejmenší vládní strana by podle něj měla tlačit na to, aby Česko do nóty napsalo, že o základně rozhodne referendum.

"To tam nebude. To přece není téma k vyjednávání," reagoval Bursík. Otázka referenda je podle něj vnitřní záležitostí ČR, Spojených států se netýká.

Cílem diplomatické nóty je podle Bursíka obecně formulovat předběžné podmínky, o kterých chce Česká republika s USA vyjednávat. "Odpověď na nótu nebude znít ano, nebo ne radarové stanici, takže není třeba nervozita od opozičních stran, nebo řekněme od komunistů, kteří to téma hodně hrotí," řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám