Hlavní obsah

Šest stovek německých a českých fanoušků se střetlo v centru Prahy

PRAHA

Skupinka zhruba 300 německých a 300 českých fanoušků se střetla na pražských Příkopech, podle policie nedošlo ke zraněním. Na místě byla nasazena zhruba stovka policistů. Zadrženo bylo 23 osob. Do ČR už dorazilo nejméně 2000 německých fotbalových fanoušků zvědavých na  kvalifikační zápas na mistrovství Evropy.

Článek

Incident se odehrál okolo 17 hodiny. Podle policejního odborníka na fotbalové výtržnictví a člena policejního prezídia Martina Sineckého proběhly "boje na velké ploše". V Melantrichově ulici a okolí rozbíjeli výtržníci výlohy a ničili zařízení restaurací. Skupinky fanoušky po sobě házely židle, květináče a odpadkové koše.

Policie podle Sineckého fanoušky nejprve oddělila, poté se členové obou skupin snažili utéct. Policie je obklíčila v místech pod Můstkem, kde je zpacifikovala.

"Bylo to tam hustý, na místě zasahovala celá třetina speciální pořádkové jednotky," řekl Právu jeden z těžkooděnců, který si nepřál být jmenován.

Mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek Právu řekl, že bylo zadrženo 23 osob, z toho sedm Nemců a 16 Čechů za přestupek proti veřejnému pořádku. Někteří byli obviněni z útoku na veřejného činitele. Mezi zraněnými byli i dva policisté, kteří se cestou k zásahu na I.P. Pavlova střetli v dodávce s tramvají.

Policie podle Bernáška v centru monitorovala zhruba 200 problémových německých fanoušků, kteří neměli na večerní fotbal vstupenky. Dav se mezi šestou a sedmou vydal od Staroměstského náměstí Pařížskou ulicí na Letnou pod dohledem policie, která fanoušky držela pohromadě.

Očekával se příjezd zhruba tisíce výtržníků

Celkem 181 fotbalových hooligans vrátili z hranic němečtí policisté, 13 čeští. Češi postupují podle seznamů, které jim dodali jejich němečtí kolegové.

Celkem se očekával příjezd 500 až 1000 výtržníků, kteří neměli lístky a mohli na ulicích a v restauracích vyvolávat potyčky. Proto policie připravila zvláštní bezpečnostní opatření, v záloze měla speciální pohotovostní jednotku a pomáhali jí i kolegové z Německa, odborníci na hooligans.

Někteří problémoví fanoušci například ze Saska se pokoušeli přes hranice přejet oklikou třeba v Bavorsku nebo Rakousku. Ve čtvrtek zadrželi pohraničníci v Lískové na Domažlicku dva výtržníky, kteří se chystali přejít hranice nelegálně mimo přechod.

V okolí letenského stadiónu policie regululovala dopravu. Rozhodla se uzavřít ulici U Sparty a odbočovací jízdní pruh z ulice Milady Horákové. Žádala řidiče, aby do okolí stadiónu pokud možno nevjížděli. V hlavním městě se  navíc konal také Pražský půlmaraton a čtvrtý semifinálový zápas play-off hokejové extraligy mezi Spartou a Libercem. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám