Hlavní obsah

O víkendu stoupnou hladiny řek na jihu Moravy a Vysočině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Meteorologové upozorňují na nebezpečí zvýšení hladin řek na Vysočině a v Jihomoravském kraji. V důsledku tání sněhu a srážek se očekává ze soboty na neděli vzestup hladin Dyje, Svitavy a Svratky.

Článek

"Vzhledem k tomu, že v této oblasti se předpokládá i nadále déšť, dosáhne hladina Dyje na horním toku pravděpodobně během noci 2. stupně povodňové aktivity," uvádí se ve zprávě Českého hydrometeorologického ústavu. Druhý stupeň povodňové aktivity označuje stav pohotovosti.

Na Svitavě a Svratce stoupne hladina již během soboty. Místy vzestup překročí úroveň 1. stupně povodňové aktivity, což znamená bdělost.

Experti radí lidem vyvarovat se aktivitám, jako je například jízda na lodi. Odvážlivcům, kteří by se ve studeném počasí odhodlali ke koupání, se tato činnost rovněž nedoporučuje.

Příčinou vzestupu hladiny Dyje jsou vydatné srážky, které spadly na českém území a v Rakousku. Meteorologové v oblasti očekávají další déšť i nadále.

Reklama

Výběr článků

Načítám