Hlavní obsah

Americká žádost o radar předem vítala český souhlas

– PRAHA
Právo, gö, roš

Americká nabídka začít jednat o stavbě radaru v Česku předem vítala "prozatímní rozhodnutí" české strany na dislokaci tohoto zařízení a také rozhodnutí Prahy, že Spojené státy mohou okamžitě začít s přípravou radarového stanoviště.

Článek

Vše vyplývá z neoficiálního překladu nóty z 25. ledna 2007, kterou velvyslanec USA Richard Graber předal v Praze ministerstvu zahraničí a jež se ve věci umístění radaru odkazuje na přílohu A a o přílohu B, pokud jde o okamžitou přípravu stanoviště.

"Velvyslanectví vítá rozhodnutí ČR, že s výhradou vnitrostátních postupů bude v ČR umístěn radar USA na obranu proti balistickým střelám, jak je popsáno v příloze A," uvádí nóta a pokračuje: "Velvyslanectví dále vítá rozhodnutí ČR, že USA mohou okamžitě začít s přípravou stanoviště, jak je uvedeno v příloze B, aniž by tím bylo dotčeno konečné rozhodnutí ČR přijmout na svém území radar USA na obranu proti balistickým raketám".

Kromě "co možná nejrychlejšího uzavření dohody o radaru" nóta předpokládá i dosažení "perspektivní dohody mezi vládou USA a ČR o spolupráci v oblasti obrany", přičemž obě dohody "by byly prozatímně prováděny ode dne podpisu". Tedy před schválením parlamentem.

Je to prý jen návrh výměny nót

"Žádné takové rozhodnutí nikdo nepřijal. To je návrh výměny nót, ale k žádné výměně nót ještě nedošlo," řekl v pátek Právu vicepremiér Alexandr Vondra. "Vláda tu nótu ještě neprojednala. Nemůžete ji mít," reagoval týž den mluvčí vlády Martin Schmarz. Avšak poté, co někteří poslanci sněmovního zahraničního výboru požádali o text ministerstvo zahraničí (MZV), písemný výstup odtud obdrželi.

"Dostali jsme neoficiální překlad a nedostali jsme nikdy oficiální text. Teď se k tomu nikdo nehlásí," prohlásil ve čtvrtek člen výboru Václav Exner (KSČM). Velvyslanectví USA odmítlo text jakkoli komentovat. Velvyslanec Graber v rozhovoru pro Právo formulaci "prozatímní rozhodnutí" blíž nevysvětlil. Řekl jen, že "česká vláda zatím na tuto nótu neopověděla" (Rozhovor s velvyslancem na jiném místě).

Mluvčí MZV Zuzana Opletalová na otázku Práva sdělila, že "prozatímní rozhodnutí ve smyslu tohoto textu chápeme jako fakt, že už před několika lety se vláda ČSSD pustila do diskuse s Američany o možné participaci na protiraketové obraně. Nóta také přišla poté, co vstřícný postoj k dalším vyjednáváním o možném umístění radaru na území ČR na tiskové konferenci dna 20. ledna vyjádřila i vláda Mirka Topolánka."

Pokud jde o okamžité zahájení prací na stanovišti radaru, podle mluvčí to znamená "neztrácet čas, a mezitím, co budou probíhat vyjednávání, provést další technická měření, sondáže terénu, geologické vrty pro měření úrovně spodní vody, čištění terénu od zbytků vojenského materiálu apod., která potvrdí, jestli je místo skutečně nejvhodnější."

Zmínka o spolupráci v obraně má podle Opletalové znamenat "například spolupráci na úrovni vědy, technologického know-how, obranných investic apod. Vše bude předmětem dalšího vyjednávání." Mluvčí potvrdila, že s uskutečňováním dohody o radaru by se mělo začít hned po podpisu. "Některé přípravné práce jistě budou prováděny ještě v průběhu vyjednávání, přičemž USA si jsou vědomy, že proinvestované prostředky jim v případě neschválení radaru na území ČR nebudou refundovány."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám