Hlavní obsah

Čunek navštívil Romy v Chanově

ÚSTÍ NAD LABEM

První místopředseda vlády Jiří Čunek (KDU-ČSL), který proslul mimo jiné tím, že jako starosta Vsetína přispěl k vystěhování několika romských rodin z města, navštívil v pátek problematické sídliště Chanov v Mostě.

Článek

Čunek se zaměřil na sídliště Janov v Litvínově a Chanov u Mostu. Obě mají hlavně romské obyvatele. Ti ho moc rádi neviděli a na jeho adresu utrousili spoustu nelichotivých poznámek. V Litvínově se setkal se starostou Milanem Šťovíčkem a dalšími představiteli místní radnice. Tématem rozhovoru bylo poskytování dotací jak z národních programů tak z fondů Evropské unie pro občany, kterým hrozí sociální vyloučení.

"Je třeba vybudovat systém, který zaručí, aby finanční prostředky byly využity na to, k čemu jsou určeny," řekl ministr Čunek. "Nemá význam vydávat peníze bez jistoty jejich smysluplného a plnohodnotného uplatnění. K tomu by měly směřovat i motivační programy, které chce vytvářet vláda ve všech oblastech," dodal Jiří Čunek.

Za doprovodu mosteckého primátora Vlastimila Vozky si ministr Čunek mimo jiné prohlédl základní školu navštěvovanou romskými dětmi a Dům romské kultury. "Řešení problémů typu sídliště v Chanově nemůže město zvládnout svými vlastními silami. Vinu za existenci podobných lokalit nese na svých bedrech i stát a je zodpovědný za to, že sociální dávky budou vypláceny jen těm práceschopným občanům, kteří se práci nebudou vyhýbat," uvedl Jiří Čunek.

"Pomoci by mohly i seriózní neziskové organizace. Z vlastní zkušenosti vím, že obci se jejich podpora vyplatí mnohem více než hrazení činnosti vlastních úředníků," dodal.

Předškolní vzdělání pro Romy

Jiří Čunek připravuje vlastní plán, jak se vypořádat s otázkou integrace Romů. Dlouhodobě nezaměstnaní, kteří nemají snahu si práci hledat, by po nějaké době neměli dostávat dávky v penězích, nýbrž v poukázkách na zboží. Čunek chce, aby v rámci norem o sociálních systémech bylo uzákoněno například vzdělávání romských dětí předškolního věku, aby nastupovaly na základní školu s tím, že umí jazyk.

Norma by měla obsahovat i vzdělávání matek - absolventek zvláštních škol, aby mohly svým dětem minimálně na prvním stupni pomáhat. Jednou z hlavních otázek podle něj bude způsob, jakým si dodržování podobných nařízení vynutit.

Čunek ještě coby starosta Vsetína kontroverzně vyřešil problém s Romy ve městě. Léta obývali pavlačový dům v centru města u nemocnice. Nájem neplatili. Obyvatelé města si stěžovali, že dělají nepořádek. Město pod Čunkovým vedením rozhodlo, že se zchátralý dům zbourá. Část rodin přestěhovalo do obytných buněk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám