Hlavní obsah

Paroubek začal sjezd ČSSD více než hodinovým projevem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Sociální demokraté v poledne zahájili v Brně třídenní sjezd. Ještě v průběhu prvního dne budou volit předsedu, jediným kandidátem je Jiří Paroubek. Spíše než to, zda bude zvolen, je ale otázkou, jak bude jeho pozice silná. Paroubek na začátku sjezdu vystoupil s hodinu a čtvrt dlouhým projevem.

Článek

Na začátku mluvil Paroubek o prohraných volbách, příčinách neúspěchu. Poté kritizoval současný kabinet a jeho reformy, pak představil své vize. Uvedl, že chce v čele sociální demokracie vyhrát příští volby do Sněmovny a přivést stranu zpátky do vlády. Hodlá také zlepšit výsledky ČSSD v krajských, senátních i obecních volbách.

ČSSD nemůže podle něj souhlasit s daňovými reformami, které ODS prosazuje, jinak by zapřela sama sebe. Tyto reformy by podle Paroubka jen prohloubily společenskou propast mezi chudými a bohatými. Šéf soc. dem. také kritizoval další strany vládní koalice, tedy zelené a lidovce, kteří podle něj popřeli své předvolební sliby a podlehli diktátu ODS.

Paroubek pak požádal delegáty, aby nedali svůj hlas Václavu Klausovi při prezidentské volbě v roce 2008, za což sklidil potlesk sálu. "Klaus stále útočí na legitimnost levice, zatímco my vnímáme pravici jako součást politiky. Klaus je ideologický dogmatik," řekl Paroubek.

Celou druhou polovinu projevu věnoval tématu advokáta Zdeňka Altnera, smlouvy s ním a bývalého předsedy Miloše Zemana. Paroubek vysvětlil postoj strany k částce, kterou po ní Altner požaduje. Řekl, že je smlouvy zvyklý plnit, tahle je prý ale lichvářská.

Kvůli trestnímu oznámení odešel Zeman, který smlouvu s Altnerem uzavíral, tento týden ze strany. [celá zpráva]

Zeman podle Paroubka snižoval preference ČSSD

Předseda ČSSD uvedl, že minulé zásluhy Miloše Zemana jsou nesporné a že si ho za ně velice váží. Dodal však, že zejména po odchodu z premiérského úřadu byl Zemanův vliv pro soc.dem. spíše záporný. Paroubek připomněl dlouhodobé Zemanovy útoky na lídry ČSSD, výzvy k deratizaci jako likvidaci stranických oponentů a vydání kontroverzních knih.

Tím Zeman podle Paroubka snižoval volební preference soc.dem. Zemanovo prohlášení, za trestním oznámením na něj kvůli kauze Altner stojí sám Paroubek, a proto vystupuje ze strany, označil šéf soc. dem. za tak hnusné, že se k němu nebude vůbec vyjadřovat. Chování expředsedy v kauze Altner podle Paroubka dokazuje, že Zemanova pověst jako geniálního politika, který nedělal chyby, byla pouhým mýtem.

"Je sice smutné, že Miloš Zeman sociální demokracii opustil, ale postupně se s ní rozcházel, až se rozešel úplně. Mně je to osobně velmi líto i přes naši ,rozhádanost´, což byl jev omezený na Miloše Zemana," uzavřel Paroubek.

Škromach se Zemana zastal

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach se ve svém projevu na rozdíl od Paroubka Zemana zastal. Ocenil Zemanovu spolupráci s Paroubkem v kampani před volbami do Sněmovny a jeho podíl na volebním výsledku.

Zeman je podle Škromacha ještě významnější politik, než si doposud myslel. "Jestliže mu předseda Jirka Paroubek věnoval téměř polovinu svého vystoupení, tak asi to musí být významný muž," poznamenal ironicky místopředseda.

Škromach se také distancoval od Agendy 2010, která byla programovým kompromisem ČSSD při jednání s ODS o nové vládě. Agenda 2010 byla podle Škromacha formulována jako programový kompromis a nyní je zneužívána jako programový dokument sociální demokracie. Tento dokument by přitom mohl podle Škromacha vést k tomu, že by strana mohla ztratit své tradiční voliče.

Graber přesvědčoval delegáty o radaru

Velvyslanec USA Richard Graber vystoupil na sjezdu ČSSD s obhajobou plánovaného protiraketového systému, jehož by mohla stát i v Česku.

Delegáty ujistil, že základna ochrání všechny spojence USA v NATO.   Graber slíbil maximální otevřenost a průhlednost během jednání o umístění základny. "Konečné rozhodnutí je na Češích," dodal.

Graber řekl, že chápe obavy ČSSD. Současně zdůraznil, že základna USA bude "doplňkovým" systémem k budoucímu projektu NATO. "Posílí se obrana celé aliance," prohlásil americký diplomat.

Zmínil se také o povinnosti českých občanů mít při cestách do USA víza. Věří, že zrušení vízové povinnosti nebude dlouho trvat, i když nemůže odhadnout, kdy a zda vůbec americký Kongres změní v této věci legislativu. "Důležité je, že tento proces začal," uvedl.

Odchod Zemana by volbu mohl ovlivnit

Paroubka by odchod Zemana mohl oslabit. Zeman má ve straně příznivce. Nechal se dokonce slyšet, že by na sjezd přijel, pokud by na předsedu kandidoval Zdeněk Škromach. Ten to ale odmítl.

Kandidaturu v Českém rozhlase vyloučil i ústecký zastupitel Jaroslav Foldyna. Ten dříve řekl, že pokud by během sjezdu cítil podporu, do volby by se přihlásil.

V sobotu bude sjezd pokračovat volbou dalších členů nejužšího vedení sociální demokracie, která poprvé po deseti letech pořádá sjezd jako opoziční strana. O pět místopředsednických křesel se uchází devět kandidátů. Paroubek podporuje dosavadní místopředsedy Bohuslava Sobotku, Zdeňka Škromacha, Petra Víchu a Janu Vaňhovou. Jako pátého si vybral ministra průmyslu a obchodu své vlády Milana Urbana.

Zakázat volbu Klause

Na programu jsou také úpravy stanov, které mají stranu modernizovat. Sociální demokraté chtějí mezi sebe přilákat mladé a vzdělané lidi, dát šanci ženám a stranu přivést k volebnímu vítězství.

Paroubkovým nápadem, který ale nemá v regionech příliš velkou podporu, je zřízení stálé stranické konference, která by převzala některé pravomoci sjezdu.

Diskutovat se bude i o výběru protivníka Václava Klause při prezidentských volbách. ČSSD hodlá do souboje postavit vlastního favorita s širší podporou v parlamentě. Paroubek chce prosadit usnesení, které by zavazovalo zákonodárce ČSSD nevolit Klause příští rok hlavou státu. Volba prezidenta je tajná.

Co řekl Paroubek o Klausovi:

- nedokáže být skutečně nadstranickým prezidentem

- je typem pravicového politika, který soustavně útočí na legitimitu demokratické levice a chápe ji jako svého druhu relikt komunismu. Ale když mu jde o kariéru, je mu levice, dokonce komunistická, dobrá, jako při prezidentské volbě v roce 2003

- projevuje odpor vůči evropské integraci, skandálně dehonestuje EU na jakýsi superstát směřující div ne ke komunismu.

- nadřazuje své názory moderní vědě, například v přístupu ke globálnímu oteplování.

- je typem nemoderního politika, který chápe politiku jako činnost elit bez propojení na veřejnost

Reklama

Související články

Zeman v ČSSD skončil, do jiné strany nechce

Dopisem své mateřské organizaci v Novém Veselí na Žďársku oznámil bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman ukončení svého členství v soc. dem. Potvrdil...

Výběr článků

Načítám