Hlavní obsah

Šéfu policie Husákovi se ve funkci zřejmě krátí čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policejní prezident Vladislav Husák chystá na 15. hodinu odpoledne tiskovou konferenci za přítomnosti ministra vnitra Ivana Langera (ODS). Zřejmě na ní oznámí svou rezignaci. V uplynulých dnech se Husák dostal do středu pozornosti ve spojení například s tzv. kauzou biolíh nebo s úniky citlivých informací z jeho okolí.

Článek

Sám Husák ve čtvrtek naznačil, že by mohl rezignovat. Podle něj to buď rozhodne Langer, nebo to učiní sám. [celá zpráva] Langer potom na Frekvenci 1 připustil, že o odvolání Husáka z funkce "velmi intenzivně přemýšlí". [celá zpráva] Ministr dal v minulých dnech několikrát najevo, že situace je vážná, že vrhá stín na celou policii a že rozhodnutí by mělo přijít co nejdříve.

Husák by měl formálně zůstat v čele policie do konce března, poté by mohl přejít na nižší pozici v rámci policie. Do jmenování nového prezidenta by měl policejní prezidium řídit jeho dosavadní náměstek pro uniformovanou policii Jan Brázda.

Husák měl být zapleten do několika afér

O Husákově jménu se v poslední době spekulovalo hned ve dvou kauzách.

Jedná se například o podezření, že se zapletl do případu uplácení při rozdělování státních zakázek na výrobu biolihu (tzv. kauza biolíh). Policejní šéf měl údajně koncem roku 2005 vyzradit jednomu českému novináři tajnou informaci o jistém ruském špiónovi. Měl také hovořit o kontaktech tohoto agenta v policejních kruzích.

Další kauza se týká Husákovy blízké přítelkyně a bývalé pracovnice kanceláře ministra vnitra Jitky Mitiskové. Ta měla přes bývalého šéfa kanceláře premiérů ČSSD Zdeňka Doležela poskytnout tehdejšímu řediteli úřadu ministra vnitra Pavlu Přibylovi informace o tom, že ho policie odposlouchává.

Pochybnosti odhalila BIS

Husák veškerá podezření důrazně odmítá, od poloviny března jej vyšetřuje Inspekce ministra vnitra.

Na pochybnosti kolem policejního šéfa přišla Bezpečnostní informační služba (BIS), když prověřovala Husákovy kontakty, a to na žádost Národního bezpečnostního úřadu. Ten nyní rozhoduje o tom, zda Husákovi udělí bezpečnostní prověrku na nejpřísnější stupeň, tedy přísně tajné.

Reklama

Související témata:

Související články

Langer: Husák ve funkci zatím zůstává

Inspekce ministra vnitra už začala prověřovat nová podezření kolem policejního prezidenta Vladislava Husáka, o kterých v pátek informovalo Právo. Policejní...

Výběr článků

Načítám