Hlavní obsah

ODS bude zpovídat Topolánka kvůli reformám

Právo, Lukáš Bek
PRAHA

Premiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka zřejmě čekají horké chvilky na stranické půdě. Na konci března se jej budou členové výkonné rady ptát, jak je to s plněním předvolebních reformních slibů.

Článek

"Když o tomto diskutovalo grémium, tak jsme byli ubezpečeni, že ty reformní návrhy teprve přijdou, že to, co bylo v médiích, ještě nebyla reforma samotná. Bude o tom i diskuse na výkonné radě, že tam Mirek Topolánek vysvětlí, jaké záměry v dohlednu vláda má," řekl ve čtvrtek Právu místopředseda ODS a středočeský hejtman Petr Bendl.

Hovořit se má mimo jiné i o rovné dani, kterou šéf resortu financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) připravuje v omezené verzi. Součástí druhého balíku reforem, který má více odrážet program ODS, má být například i záměr zavést daňové prázdniny pro živnostníky.

Také místopředseda ODS a ministr zemědělství Petr Gandalovič je přesvědčen, že přijde druhá vlna reforem. "Bude politicky složitější, protože bude obsahovat mechanismy proti zneužívání sociálních dávek," řekl Právu. Jak ministr dodal, musí být každému jasné, že není možné stoprocentní srovnávat předvolební program a program koaliční vlády.

Podle informací Práva je řada poslanců ODS s hloubkou reforem nespokojena, zatím však dávají Topolánkovi čas a nechtějí se vyjadřovat veřejně.

Ve středu Kalouskem připravované reformy kritizoval exministr financí Vlastimil Tlustý s tím, že je v něm obsažena jen pětina programu ODS a že jeho strana předala vlajkovou loď - rovnou daň - lidovcům.

To, že reforma půjde proti jejich programu, se přitom obávají také lidovci. Jejich celostátní výbor minulý pátek přijal usnesení, ve kterém žádá Kalouska, aby jim nejpozději do 3. dubna sdělil všechny podrobnosti reformy, hlavně co se týče jejích dopadů na státní rozpočet a na příjmy lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám