Hlavní obsah

Některé léky od dubna podraží až o stokoruny

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od dubna, kdy začne platit nová léková vyhláška, budou léky na předpis dražší. Na některá balení léků si pacienti připlatí měsíčně jen desetikoruny, jiná podraží až o stokoruny. Ministerstvo zdravotnictví ujistilo, že v průměru na každého obyvatele ČR to bude o 150 korun ročně víc než dosud. Nyní občané v průměru doplácejí ročně 700 korun a důchodci 1200 Kč.

Článek

Vydání lékové vyhlášky doporučila ve čtvrtek legislatviní rada vlády. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) řekl, že ji neprodleně podepíše.

O kolik konkrétně jednotlivé léky podraží, ministerstvo dosud přesně neví, protože lékárníci teprve dostanou příslušný seznam s úhradami od pojišťoven a ty pak promítnou do konečných cen léků. Ministerstvo ale slíbilo, že do konce příštího týdne seznámí veřejnost s příklady léčiv, které budou dražší a o kolik doplatky pacientů stoupnou.

Obecně vyhláška omezuje úhrady z pojištění u starších léků a zavádí je nově u 37 léčivých látek. Pacienti si tak připlatí více za běžně užívané léky, ale život zachraňují léky by měly být dostupnější.

Agapurin zdraží o 40 Kč měsíčně

Právu se podařilo zjistit, že například lék agapurin, který se používá na rozšiřování cév a je masově předepisován zejména starší generaci, bude dražší. Nyní je doplatek na měsíční kůru asi 35 korun a nově má být přibližně 75 korun.

Ministerstvo to zdůvodňuje tím, že jde o lék, který je již méně účinný a jsou přípravky lepší a bez doplatku. Moderním lékům chce dávat přednost. 

Skupiny léků, které od dubna podraží
na srdce a cévy
na žaludeční a dýchací potíže
psychofarmaka
na plísňová onemocnění
revmatika

Žádat lék bez doplatku

"Pokud pacient bere lék s doplatkem měl by se lékárníka i svého lékaře ptát, zda neexistuje stejně účinný lék bez doplatku a žádat, aby byl na něj převeden," soudí prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba. Chce, aby pacienti dávali lékárníkům své poznatky s doplatky. Komora je pak vyhodnotí a předá ministerstvu.

Od 1. dubna spustí ministerstvo na svém webu pilotní projekt. Občané si mohou na www.mzcr.cz zadat svůj dosavadní lék a program jim vyhledá přípravek stejného složení nebo podobného použití. S touto informací mohou jít za svým lékařem a žádat lék bez doplatku.

Tři sta skupin

Náměstek ministra zdravotnictví Pavel Hroboň potvrdil, že ve 300 lékových skupinách dál zůstává vždy alespoň jeden lék, který je plně hrazen ze zdravotního pojištění. Ve skutečnosti má být ale těchto léků až 2700 z přibližně 8000, které jsou na trhu. Proto pacient nemusí doplácet na léčbu nic.

Do léčení se dostávají moderní účinné látky, jako jsou nové typy lidského imunoglobulinu, které zachraňují život. Komise zvýšila úhrady z pojištění, aby pokryly cenu přípravku. Firmy původně hrozily, že odejdou z českého trhu.

V lékárnách budou zmatky

V průběhu dubna se očekávají v lékárnách zmatky, protože lékárníci ještě budou doprodávat léky za staré ceny a mezi tím už budou i ceny nové. Ani tyto ceny ale ještě nebudou konečné, a to proto, že výrobci léků se budou snažit snížit ceny svých medikamentů tak, aby se plně vešly do úhrady od zdravotních pojišťoven a měly zajištěn odbyt.

Reklama

Související články

Julínek chce poplatek za vydání léků

Odstupující ministr zdravotncitví Tomáš Julínek (ODS) uvažuje o zavedení buď poplatku za recept a nebo poplatku za vydání léků. Ve čtvrtek také oznámil,...

Výběr článků

Načítám