Hlavní obsah

Topolánek to nezvládá, stěžuje si Orgoníková u prezidenta

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nekonečný seriál hádek a urážek mezi premiérem Mirkem Topolánkem a členy sociální demokracie pokračoval ve Sněmovně i ve středu. Tentokrát se stala roznětkou premiérova zpráva o jednání Evropské rady v Bruselu, kterou si na začátku schůze vynutila opozice. Poslankyně Hana Orgoníková dokonce napsala prezidentu Václavu Klausovi dopis, v němž si na premiéra stěžuje.

Článek

Lubomír Zaorálek (ČSSD) se pustil do Topolánka kvůli prezidentovým odpovědím na otázky amerického kongresu týkající se globálního oteplování a také mu vyčetl, že koalice zařazuje na program schůze jen takové body, při nichž se může vláda pochválit a ostatní odmítá. Jako příklad uvedl diskusi na radarové základně v Česku.

To Topolánka rozčílilo natolik, že potlesk, který sklidil za svá slova Zaorálek z opozičních lavic komentoval slovy: "Pokládám váš potlesk za nonverbální přeřeknutí, které se v této Sněmovně stává."

Vzájemné napadání nakonec vedlo k tomu, že vinou absence koaličních poslanců Sněmovna odmítla vzít premiérovu informaci na vědomí. Topolánek ztratil nervy a zahřímal: "Beru zpět svůj slib, že budu předkládat automaticky tuhle zprávu. Já dost dobře nevím, co jste na té zprávě nevzali na vědomí, a proto si budete muset na každé schůzi tu zprávu vynutit. Přeji pěkný den."

Následovalo premiérovo nesrozumitelné mumlání směrem k opozici. Zcela srozumitelně pak zněla slova Zaorálka, který rozčileně prohlásil, že není možné, aby tady premiér běhal a vykřikoval na poslance, že s touto bandou kreténů se už nikdy bavit nebude. "Já bych poprosil pana Zaorálka, aby se ode mne neučil a nekřičel po nás. Jenom pro záznam - o bandě kreténů mluvil Lubomír Zaorálek a nikoliv Mirek Topolánek", pronesl premiér.

Poslankyni Hanu Orgoníkovou donutilo chování Mirka Topolánka k tomu, aby napsala nespokojený dopis prezidentu Václavu Klausovi. Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Topolánkovo provokativní chování vedlo také Hanu Orgoníkovou (ČSSD) k neobvyklému kroku. Napsala osobní dopis prezidentu Václavu Klausovi, v němž si na premiéra stěžuje. "Musím jednoznačně říci, že pan Topolánek, člen ODS, který je premiérem po loňských volbách, není premiérem Vašeho formátu, byť jste z jedné politické strany," napsala poslankyně.

Dodala, že premiér se neumí chovat, situaci nezvládá psychicky, křičí, používá neslušné posunky a prý připomíná republikána Sládka. "Já bych vám přál, abyste viděli, co dělá paní Orgoníková v lavici," pravil premiér bez bližšího upřesnění v kuloáru a kolotoč vzájemného osočování ve Sněmovně pokračoval...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám