Hlavní obsah

Novák: Zeman udělal jednu obrovskou chybu

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jaroslav Novák, přezdívaný Večerníček, který v pondělí podal trestní oznámení na expředsedu ČSSD Miloše Zemana, uvedl, že podpisem smlouvy s advokátem Zdeňkem Altnerem udělal obrovskou chybu, která stranu poškozuje i dnes. Řekl to na středečním chatu se čtenáři Novinek.cz. Zeman Novákův krok interpretoval jako iniciativu současného vedení strany a oznámil, že v ČSSD končí.

Foto: Novinky

Jaroslav "Večerníček" Novák

Článek

"(Zeman) v jednom momentě udělal obrovskou chybu a za tu strana platí dodnes," uvedl Večerníček.

Novák vysvětlil, proč podal na Zemana trestní oznámení. "Dostal jsem se k informacím, ze kterých vyplývá, že vedení ČSSD podpisem smlouvy s panem Altnerem a jejím nedodržením porušilo povinnosti při správě cizího majetku," uvedl. Informace prý získal z veřejných zdrojů.

Upřesnil, že trestní oznámení se vztahuje také na bývalé předsedy vlády Vladimíra Špidlu a Stanislava Grosse. Soc. dem. prý svým krokem destabilizovat nechtěl. "V tuhle chvíli se (ale) tak stalo a, věřte nevěřte, nebyl to můj úmysl," vysvětlil.

Podle Nováka uzavřela ČSSD s advokátem Zdeňkem Altnerem nestandardní a zjevně nevýhodnou smlouvu, kterou potom nedodržela. V celé kauze mu prý jde jen o ujasnění sporu mezi soc. dem. a právníkem.

Altner je podle něj ve sporu ten, kdo je poškozený. "Problém není v tom, že by pan Altner vyžadoval velké penále, ale že kdysi mu je někdo smluvně přislíbil," poznamenal s tím, že odpovědnost není jen Zemanova, ale také členů pozdějších vedení, kteří se do dneška s advokátem nedohodli.

Na otázku, jaký je jeho vztah k ČSSD, odpověděl: "Můj vztah je daný vztahem daňového poplatníka, který platí ČSSD příspěvky na činnost".

Neuspěl ani s jedním trestním oznámením

Novák sám přiznal, že nevěří, že jeho trestní oznámení bude mít nějaké vážné následky. "Hovoří za to moje zkušenost s ostatními trestními oznámeními," řekl s tím že podle něj státní zastupitelé mají "strach stíhat politické kauzy". Svěřil se také, že ze všech trestních oznámení, které podal, zatím nevyhrál jedinou kauzu.

Jak o Zemanovi tak o předsedovi ČSSD Jiřím Paroubkovi uvedl, že "je má rád a váží si je".

Podle svých slov není členem žádné strany, v minulých volbách volil ODS. Mezi předsedou ODS Mirkem Topolánkem a Paroubkem je mu ale sympatičtější ten poslední. "Jako člověk, který chtěl vstoupit do KSČ a bývalý profesionální socialistický voják," dodal.

Novák se zmínil i o kauze předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka, kterého policie obvinila z přijetí úplatku. "Z mého pohledu je pan Čunek oběť mediálních útoků, které nevím odkud plynou," okomentoval.

Přiznal se, že by mohl vstoupit do politiky a kandidovat za stranu Zelených. "Ale v tuto chvíli o tom neuvažuji," dodal. Asi si vzpomněl na trestní oznámení, které minulý rok před volbami podal na předsedy SZ Martina Bursíka.

Novák podal trestní oznámení skoro na všechny předsedy stran

Novák je svými trestními oznámeními na politiky proslulý. Na Bursíka podal trestní oznámení proto, aby policie prošetřila, zda nynější vicepremiér nezískal dům na Malé Straně podvodem.

Dále podal trestní oznámení na premiéra Mirka Topolánka v kauze VAE. Policie kauzu odložila.

 V jeho hledáčku se ocitl i Paroubek kvůli zásahu na CzechTeku.

Reklama

Výběr článků

Načítám