Hlavní obsah

Noční sněžení narušilo dopravu i dodávky elektřiny

Přívaly sněhu, které zasáhly Českou republiku v noci na první jarní den, zkomplikovaly na řadě míst situaci v dopravě i v dodávkách elektrické energie. Ve středních Čechách se objevily poruchy u 11 zařízení vysokého napětí a tisíce lidí zůstaly bez proudu. České dráhy musely omezit provoz na trati mezi Prahou a Benešovem. V Krkonoších stouplo riziko lavin.

Článek

Přívaly sněhu na řadě míst republiky ochromily dodávky elektrické energie. Nejhorší situace je nyní ve středních Čechách, kde je bez proudu přes 5000 domácností. Množství rozvaděčů vysokého napětí totiž nevydrželo pod přívaly sněhu a následné poruchy omezily provoz asi 260 distribučních transformačních stanic.

Problémy způsobuje těžký mokrý sníh, který svou tíhou vychyluje či kácí stromy v blízkosti elektrického vedení. Nejvíce postiženými oblastmi jsou okolí Zruče nad Sázavou, Podblanicko, Hrusice a okolí dálnice D1. Energetici posílili v regionu poruchovou službu, která zajišťuje obnovení dodávky elektřiny v postižených oblastech.

Morava a Vysočina již bez větších problémů, hlásí ČEZ

Situace se postupně stabilizuje na severní a střední Moravě, a také na Vysočině. V těchto oblastech bylo v úterý nějaký čas bez světla a tepla až 100 tisíc domácností.

"Nemůžeme vyloučit, že ještě někde například padající strom způsobí problémy, ovšem situace se zde již vrací k normálu," řekl Novinkám mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Dopravu komplikovaly popadané stromy

Pod tíhou mokrého sněhu se na řadě míst lámaly větve stromů a tvořily překážky v dopravě. Celý strom zatarasil před šestou ráno provoz na 26. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Doprava už byla plně obnovena.

Vážné komplikace působila sněhová kalamita na dálnici D1 hlavně na Vysočině. Tvořily se tam dlouhé kolony, odstavené kamióny na několika místech komunikaci zcela zablokovaly. Dopoledne už se situace v problémových úsecích začala stabilizovat. [celá zpráva]

České dráhy kvůli odstranění větví stromů zatížených sněhem zastavily před sedmou ráno provoz na trati Benešov - Praha, a to v úseku mezi Benešovem a Čerčany. Větve tam spadly nejen na trať, ale i do trakčního vedení. Provoz byl po jedné koleji obnoven v 07:50, informoval Novinky mluvčí ČD Aleš Ondrůj s tím, že úsekem zatím projíždějí pouze motorové lokomotivy. Trakční vedení stále ohrožují větve zatížené sněhem.

Špindlerův Mlýn se probudil do půlmetrových závějí

V Krkonoších byly po ránu silnice místy zataraseny až metrovými návějemi sněhu. Nápor těžkého sněhu, jehož napadlo od nadmořské výšky okolo pěti set metrů od třiceti centimetrů do půl metru, nevydržela řada stromů. Teploty se ráno na horách pohybovaly mírně pod bodem mrazu.

"Nejkritičtější situace v noci nastala v úseku mezi Spáleným Mlýnem a Pomezními boudami, kde se místy tvořily metr vysoké závěje sněhu. Silnici se přesto podařilo udržet průjezdnou. Bouře se ráno zklidnila a nyní jsou všechny horské komunikace bez problémů sjízdné," informoval Boleslav Strouhal ze střediska Krajské správy silnic v Trutnově.

Strom spadlý na vozovku během noci načas zablokoval jedinou spojnici mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem. Stromy zatarasily i silnici z Vítkovic na Horní Mísečky. Zátarasy hasiči zlikvidovali ještě v průběhu noci, kdy horní partie nejvyšších českých hor bičovala sněhová bouře.

Horská služba vyhlásila třetí stupeň lavinového nebezpečí

"Lavinové nebezpečí stouplo na třetí z pětibodové stupnice. Napadlo v průměru  dvacet čísel, když někde je nafoukáno přes půl metru.Pokud se však oteplí, sníh do dvou dnů roztaje," konstatovali na špindlerovském ústředí krkonošské Horské služby.

Třetí stupeň lavinového nebezpečí je podle horské služby nejzrádnější, turisté by do lavinových lokalit vůbec neměli vstupovat. Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.  

Podle meteorologů by mělo být ve středu na východě Čech zataženo až oblačno, nad 300 metrů nadmořské výšky může nadále sněžit. Denní teploty vystoupají na pět stupňů Celsia.

Reklama

Související články

První jarní den bude část Česka pod sněhem

Meteorologové varují před silným sněžením. Ve vyšších polohách napadne do středy až 30 centimetrů sněhu, v Jeseníkách a Beskydech až půl metru. Mohou se tvořit...

Pod tíhou sněhu se zřítila nafukovací hala

Čerstvě napadlý mokrý sníh zničil v úterý nafukovací tenisovou halu v Ostravě-Porubě. Hala se pod tíhou sněhu vyfoukla a zřítila. Při události ve Slavíkově...

Výběr článků

Načítám