Hlavní obsah

Zastupitelé Brna vilu Tugendhat dědicům nevydali

– BRNO

Zastupitelé města Brna v úterý rozhodli, že si město ponechá historickou vilu Tugendhat. Proti se postavili převážně zastupitelé ODS. Právní zástupce rodiny Tugendhat Augustin Kohoutek uvedl, že se rodina obrátí na soud.

Článek

O tom, že si město vilu ponechá, rozhodli už v pondělí brněnští radní. [celá zpráva]

Město souhlasí s navrácením vily původním majitelům, nechce jim ji ale darovat. Při darování památky do zahraničí by totiž Brno muselo státu zaplatit darovací daň, který by mohla činit až 40 procent z ceny objektu.

"Nyní uděláme dva kroky, rychle nastartujeme práce na opravě vily a domluvíme schůzku se sestrami Tugendhatovými, budeme je informovat o úmyslech města," řekl ihned po skončení hlasování novinářům brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD).

Zastupitelé se opírají o právní výklad, že vilu a pozemky, které ji obklopují, nelze považovat za umělecké dílo. Právě umělecká díla lze původním vlastníkům vracet na základě zákona o zmírnění některých křivd způsobených holokaustem, na který se Tugendhatovi v žádosti odvolávají.

Podle tohoto zákona může však bezplatně převádět majetek Česká republika, nikoliv obce.

Brno proto navrhlo, aby byla vila předána dědicům Tugendhatů přes stát. Ten to ale minulý týden odmítl.

Rodina se bude soudit

Jednání přihlížel Augustin Kohoutek, právní zástupce sourozenců Tugendhatových, který po hlasování prohlásil, že s rozhodnutím nesouhlasí. Městu chce navrhnout hned několik variant, jak vilu na sourozence Tugendhatovi převést aniž by muselo platit miliónové částky na daních. "Pokud tyto varianty selžou, obrátíme se na soud," uvedl.

Zastupitelé nechtějí, aby se případ stal precedentem

Vedení Brna se také obává toho, že by se případné darování vily mohlo stát precedentem. Na město by se pak mohly začít obracet jiné židovské rodiny, jimž byl v minulosti majetek zabaven.

Vila Tugendhat, kterou naprojektoval architekt Ludwig Miese van der Roheho, byla 14. prosince 2001 zapsána na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Jak se vyvíjela kauza kolem brněnské vily Tugendhat

14. prosince 2006 - Rada města Brna zrušila veřejnou zakázku na provedení oprav vily. Kontrola tendru na projektovou dokumentaci oprav naznačila, že tendr mohl být zmanipulovaný. Podle radních byl navíc odhad ceny oprav (bezmála 200 miliónů korun) výrazně nadhodnocený.

28. prosince 2006 - Potomci manželů Tugendhatových požádali město Brno a ministerstvo kultury (MK) o navrácení objektu. Stalo se tak na základě zákona o zmírnění některých majetkových křivd způsobených holokaustem.

9. ledna 2007 - Podle brněnských radních nemůže město vydat potomkům původních majitelů vilu Tugendhat. Nejsou prý splněny základní právní předpoklady: vila není uměleckým dílem a město ji získalo zákonnou cestou.

30. ledna 2007 - Brněnské zastupitelstvo uložilo radním, aby připravili návrh převodu vily do majetku státu, který by ji pak vydal dědicům původních majitelů.

13. února 2007 - Brněnská rada rozhodla, že pošle MK a ministerstvu financí a Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových žádost o stanovisko k převodu vily.

17. března 2007 - Obě ministerstva a Úřad odmítly převzít vilu do vlastnictví státu.

19. března 2007 - Brněnští radní rozhodli, že památka má zůstat městu.

20. března 2007 - Brněnští zastupitelé rozhodli, že Brno nevydá vilu potomkům původních majitelů.

Rodina Tugendhatů opustila vilu před válkou v roce 1938.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám