Hlavní obsah

Praktičtí lékaři uzavřou příští středu znovu ordinace

Novinky, znk
PRAHA

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek uvedl, že praktičtí lékaři chystají další protest na 28. března. Protest by měl být podle Kubka rozsáhlejší a neměl by být omezen jenom na některé regiony Moravy. Řekl to v úterý na Frekvenci 1.

Článek

"Ano, praktičtí lékaři chystají protest na 28. března tak, jak to dělali před měsícem. [celá zpráva] S tím, že pravděpodobně ten protest bude rozsáhlejší a neměl by být omezen jenom na některé regiony Moravy. Patrně budou na větší či delší čas zavírat ordinace. Alespoň to jsou informace, které já mám. Protože ČLK ten protest neorganizuje, ale každopádně praktické lékaře podporuje," řekl Kubek.

Protest se podle něj bude týkat především praktických lékařů pro děti a dorost a obvodních lékařů.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) uvedl, že o chystané stávce neví. "Žádné informace o tomto protestu zatím nemám."

Frekvence 1 také uvedla, že už nyní například někteří lékaři ve východních Čechách varují pacienty a doporučují jim, aby do ordinace v den protestu nechodili.

Lékařům vadí úhradová vyhláška

Lékaři podle Kubka protestují proti úhradové vyhlášce. Jsou nespokojeni obecně se situací, ve které se cítí dlouhodobě podcenění.

"Ale tím hlavním důvodem je to, že ta stávající úhradová vyhláška pro letošní rok jim přiznává menší nárůst příjmů, než kolik jim rostou náklady," poznamenal Kubek. 

Na čtvrtek ČLK chystá jednání soukromých lékařů, které svolal právě Kubek. Komora by na něm měla dostat přesné informace o tom, čeho se přesně ty protesty budou týkat.

Na Zlínsku budou ordinace zavřené po celý den

Kubkova slova potvrdil i předseda Sdružení praktických lékařů Zlínského kraje Lubomír Nečas. "Protesty budou ve Zlínském, Jihomoravském, Olomouckém, Karlovarském kraji a na Vysočině. Další okresy i jednotlivci se hlásí. Protest dětských lékařů by se pak měl uskutečnit po celé republice," upřesnil Nečas.

Podle něj praktici na Zlínsku uzavřou ordinace na celý den. Pro pacienty bude zajištěna náhradní péče na pohotovosti. Jinde mohou lékaři přestat ordinovat třeba jen na určitou dobu. "Někde se může také pět ordinací dohodnout. Jedna z nich bude ordinovat, čtyři budou mít zavřeno," popsal Nečas.

Podle Nečase lékařům vadí, že výše úhrad za péči, které jim platí Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Praktici nesouhlasí s úhradami, na kterých se dohodlo vedení sdružení lékařů s pojišťovnou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám