Hlavní obsah

Se situací v politice jsou spokojeni jen dva Češi z deseti

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S politickou situací v ČR je spokojeno 19 procent občanů, třetina lidí uvedla, že se situací rozhodně spokojena není. Podle 71 procent respondentů odvedl v posledním měsíci nejlepší práci prezident republiky. Vyplývá to z průzkumu STEM.

Článek

Výsledky znamenají, že s politickou situací tři čtvrtě roku po volbách do Sněmovny je spokojena jen pětina obyvatel. Skoro polovina (48 procent) odpověděla, že se situací spokojena "spíše není". Nespokojenost s politikou je podle průzkumů dlouhodobá.

Při hodnocení práce ústavních institucí se sedm Čechů z deseti kladně vyslovilo o činnosti prezidenta. Práci vlády ohodnotila pozitivně zhruba třetina občanů (32 procent), činnost parlamentu čtvrtina lidí (25 procent).

V hodnocení práce hraje největší roli politická orientace. Nejlépe se o práci prezidenta vyjádřili stoupenci ODS (91 procent), podobný názor na práci vlády má 59 procent z nich. Nejhorší názor na politickou situaci a na činnost institucí mají přívrženci KSČM a ČSSD, jejichž hodnocení se s postupem času zhoršuje.

Dvě pětiny lidí si myslí, že situace v ČR nikam nevede

Situace v ČR se vyvýjí všeobecně správným směrem podle 31 procent respondentů, opak si myslí o dvě procenta méně lidí. Většina občanů (40 procent) je ale toho názoru, že situace nesměřuje nikam.

I zde má na názor velký vliv politický postoj. Směr, kterým se ČR ubírá, považují za správný zejména voliči ODS (58 procent) a poté Strany zelených (38 procent). Na třetím místě jsou voliči KDU-ČSL (28 procent), dále pak ČSSD (13 procent) a KSČM (4 procenta).

Názor, že situace v Česku se vyvíjí nesprávným směrem zastává většina voličů KSČM (51 procent) a ČSSD (43 procent).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám