Hlavní obsah

Levicoví příznivci demonstrovali proti základně v ČR

PRAHA

Zhruba 150 lidí se v sobotu sešlo na Václavském náměstí v Praze. Zde protestovali především proti umístění radarové části protiraketové základny USA v Česku. Demonstraci, která byla namířena také proti válkám a rasismu, vévodily transparenty pořádajícího Komunistického svazu mládeže, polských Mladých socialistů a Klubu českého pohraničí.

Článek

Komunistický europoslanec Jaromír Kohlíček protestujícím řekl, že se Spojené státy snaží o rozmístění svých základen do všech evropských zemí, aby se Evropa stala jejich územím. "Je čas, abychom řekli, že nic takového nechceme, a že ve střední Evropě i v České republice nám bylo vždycky dobře, když jsme tady žádné cizí vojáky neměli, když tady nebyly žádné cizí základny a když jsme si o svých věcech mohli klidně a mírově se svými sousedy dohodnout to, co potřebujeme," uvedl Kohlíček. O okupaci socialistického Československa vojsky Varšavské smlouvy, jejichž invazi komunisté nazývali bratrskou pomocí, se nezmínil.

Mladí komunisté na demonstraci přišli s transparenty s nápisem "Zabraňme, aby okovaná bota cizáckého molocha zneužila naši rodnou zem!". Další nápis hlásal "Stop demokracii made in USA", k němuž byla připojena raketa s fotografií amerického prezidenta George Bushe. Protestující ho nazývali teroristou a vyzývali k odchodu z Iráku.

Na začátku rvačka dvou účastníků

Hned na počátku akce se dva mladíci střetli v pěstním souboji. Nejdřív do sebe začali strkat a pak se začali bít. Rvačka i díky kolemstojícím policistům však rychle skončila.

Demonstrace se podle organizátorů uskutečnila v rámci Mezinárodního dne akcí proti válkám a okupacím. Po projevech se její účastníci za doprovodu policie a skandování protiválečných a protiamerických hesel vydali přes Můstek, Národní třídu, Smetanovo nábřeží a Karlův most na Malou Stranu k sídlu velvyslanectví USA. Tam po několika minutách dalšího skandování hesel typu "Yankee go home" jejich dvouhodinová akce skončila.

Podle výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) s vybudováním radarové základy nesouhlasí 61 procent Čechů. Téměř tři čtvrtiny respondentů soudí, že o výstavbě radaru, který chtějí Američané postavit ve vojenském prostoru v Brdech, by měli rozhodovat občané v referendu. Proti umístění radaru jsou zejména komunisté a sociální demokraté, kteří také požadují referendum. Vládní ODS a KDU-ČSL naopak výstavbu radarové stanice podporují, zelení váhají a chtějí víc zapojit NATO a EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám