Hlavní obsah

Langer: Husák ve funkci zatím zůstává

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

Inspekce ministra vnitra už začala prověřovat nová podezření kolem policejního prezidenta Vladislava Husáka, o kterých v pátek informovalo Právo. Policejní šéf měl podle nich vynášet citlivé policejní informace a čelí také podezření, že se zapletl do korupční aféry biolíh. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) chce o jeho budoucnosti rozhodnout co nejdříve, čeká ale na závěry inspekčního šetření. Husák všechna obvinění odmítá a z funkce odstupovat nehodlá.

Článek

"Beru ty informace velmi vážně a přistupuji k nim seriózně. S nějakým rozhodnutím musím počkat až na závěry šetření," uvedl včera k případnému Husákovu odvolání Langer. Šéf inspekce Zdeněk Pelc Právu řekl, že první výstupy z šetření by mohly být k dispozici zhruba do měsíce.

Langer se už ve čtvrtek vyjádřil, že by rád obdržel výsledky prověřování v řádu dnů. "Jsem si ale vědom, že nová zjištění šetření protáhnou," podotkl k tomu včera Langer s odvoláním na zjištění Práva. Inspekce přitom celou věc prověřuje s podezřením ze zneužití pravomocí veřejného činitele a z nadržování. "Policisté nyní ověřují skutečnosti, které byly v článku zmíněny," řekl ČTK dozorující státní zástupce Michal Zachystal.

V podezření i Husákova přítelkyně

Právo v pátek přišlo s informacemi, že tajné služby v současné době prověřují Husáka kvůli úniku tajné informace o jistém ruském špiónovi, kterou měl vyzradit jednomu českému novináři. [celá zpráva] Zpravodajci se v souvislosti s bezpečnostní prověrkou na stupeň přísně tajné, o kterou Husák požádal, zajímají i o jeho blízkou přítelkyni a bývalou pracovnicí kanceláře ministra vnitra Jitku Mitiskovou. Ta totiž měla podle podezření telefonicky varovat bývalého ředitele úřadu ministra vnitra a šéfa úřadu vlády Pavla Přibyla, že je odposloucháván.

Husák v pátek vydal prohlášení, ve kterém tato podezření důrazně odmítl. Zároveň dodal, že na podobná nařčení už nebude reagovat. "Všechna potřebná vysvětlení poskytnu příslušným orgánům Inspekce ministra vnitra, která začala konat na základě článku zveřejněného ve středu v deníku MF Dnes," konstatoval policejní prezident.

Husák kontakty netajil

Na podezření Husáka v souvislosti s kauzou biolíh by se přitom nepřišlo, nebýt chyby policistů z ÚOOZ, kteří nejdříve podezřívali vysoce postaveného důstojníka policejního prezidia Jaroslava Hlaváčka. Na omyl s mobilním číslem přišla až po několika měsících BIS.

Hlaváček se již loni v létě vyjádřil, že číslo nepatří jemu a na to podle svých slov upozorňoval tehdejšího ministra vnitra Františka Bublana (za ČSSD).

"Já jsem tu informaci dostal a předal jsem to inspekci, ať to prověří. Výsledky už jsem ale nedostal, protože jsem mezitím z ministerstva odešel," řekl včera Právu Bublan. Husák nyní říká, že se již loni v červenci k číslu přihlásil, a to zvláštní skupině, která řešila Kubiceho zprávu na policejním prezidiu.

Bublanův nástupce v čele resortu uvedl, že se o celé záležitosti dozvěděl až tento týden. "O tom, že by tam probíhalo takové šetření, jsem vůbec nevěděl," řekl Langer.

Tejc: odstupte

Husák v současné době čelí výzvě k rezignaci od šéfa sněmovní komise pro kontrolu BIS a bezpečnostní komise ČSSD Jeronýma Tejce. Podle něj policejní prezident nezvládá svou práci, což projevilo při tzv. Kubiceho zprávě a při únicích jednostranných informací z ÚOOZ. Tejc naznačil, že Husák mohl čelit nátlaku kvůli tomu, že v Kubiceho zprávě bylo uvedeno jeho číslo u sledovaného hovoru.

"Jestliže policejní důstojníci obcházejí předpisy a porušují zákon, nejsou ani potrestáni a hlavně policejní prezident opakovaně nedokáže zabránit excesům, myslím si, že je slabý. Neměl by řídit policii," řekl v pátek Právu Tejc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám