Hlavní obsah

Širší vedení KDU-ČSL se opět postavilo za Čunka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Delegáti celostátní konference KDU-ČSL se v pátek postavili za předsedu strany Jiřího Čunka. V pražském paláci Charitas rozhodli, že vicepremiér a ministr pro místní rozvoj má setrvat ve vládních funkcích a koaliční kabinet ODS, KDU-ČSL a SZ neopouštět.

Článek

"Celostátní konference vyjadřuje plnou podporu svému předsedovi Jiřímu Čunkovi," přečetl usnesení konference místopředseda strany Stanislav Juránek. Pro hlasovalo 53 z 56 delegátů, Čunek se podle svých slov hlasování zdržel.

Juránek uvedl, že konference zvážila Čunkovy politické kroky. Dospěla k názoru, že se v údajné korupční kauze jedná o osobní záležitosti, které jsou naprosto neprokázané.

Ministrovi ale vadí, že se ho novináři ptají skoro výhradně na jeho údajnou korupční kauzu, a ne na aktivity jeho ministerstva. "Slibuju vám, že další informace (o kauze) vám poskytovat nebudu," dodal proto s úsměvem Čunek.

Lidovci odchod z koalice neřešili

Na otázku, jestli by v případě, že by chtěl premiér Mirek Topolánek (ODS) Čunka odvolat, lidovci vystoupili z koalice, Juránek uvedl, že takovou variantu konference neřešila.

"Muselo by ale tomu předcházet jednání, a musel by být doložen důvod pro takovou změnu. V této chvíli to neočekávám," řekl Juránek.

Celostátní konference svého šéfa podpořila už na zasedání, které se konalo na začátku března. [celá zpráva]

Lidovci si ale uvědomují, že tlak na Čunkovu rezignaci sílí, a to i z jejich řad. Předseda strany rozhněval některé její členy tím, že se ve středu nedostavil na policejní výslech. Šéfovi lidovců vadilo, že o termínu se dozvěděla média. [celá zpráva] Čunek pak absolvoval výslech ve čtvrtek. [celá zpráva]

Čunek před zahájením konference novinářům zopakoval, že rezignovat nehodlá. Zdůraznil, že páteční jednání celostátní konference je pravidelné a předem naplánované a že jeho případ nebude jejím hlavním tématem.

Někteří lidovci už při příchodu projevovali svému předsedovi přízeň a podporu, zvláště ti z jižní Moravy. Například místopředseda strany a jihomoravský hejtman Stanislav Juránek tvrdí, že Čunek má ve vládě zůstat dál.

Čunkovu rezignaci zatím nepožaduje ani premiér Mirek Topolánek (ODS). Ve středu nicméně naznačil, že by bylo lepší, kdyby Čunek odstoupil a po vyřešení celého případu se na ministerstvo případně zase vrátil. [celá zpráva]

Další kauza se týká plánovaného prodeje hokejového klubu

Podle pátečních Lidových novin prý bývalý vsetínský starosta zorganizoval prodej 70 procent akcií místního hokejového klubu ruskému podnikateli. Z obchodu sešlo, město si však podle listu ponechalo zálohu ve výši 4,5 miliónu korun a nyní nedokáže vysvětlit, jak s penězi naložilo.

Podle šéfa lidovců je mezi ruským zájemcem o koupi klubu a názorem klubu jistá "právní disharmonie", žádné peníze se však neztratily. "Čtyři a půl miliónu proinvestoval hokejový klub tak, že člověk (podnikatele) pana Belmače, který seděl v klubu, je rozděloval. Samozřejmě za vědomí představenstva," uvedl Čunek.

Belmač podle něj uvedl klub do omylu, protože jej nekoupil hned, jak si město představovalo.

Čunek dodal, že se ho tím někdo snaží zdiskreditovat. Řekl, že prý už ví, o koho se jedná, zatím však tuto informaci nechce zveřejnit. "To není přece normální, aby za vším, co se stalo v České republice, ... stál Čunek," řekl.

Město zpronevěření peněz popírá

Informace deníku popřelo i vedení města Vsetín. Starostka Květoslava Othová (KDU-ČSL) uvedla, že jde o manipulaci s veřejným míněním, zejména s míněním o Čunkovi. "Zvažujeme podání trestního oznámení pro pomluvu a poškozování cizích práv," dodala. "Uvádět, že město obdrželo 4,5 miliónu, je naprosto lživé. Město Vsetín neobdrželo ani korunu," zdůraznil vsetínský místostarosta a člen představenstva Vsetínská hokejová a.s. Lubomír Gajdušek (KDU-ČSL).

Reklama

Související témata:

Související články

Vedení lidovců předsedu Čunka drtivě podpořilo

Celostátní výbor KDU-ČSL v úterý večer rozhodl, že svému předsedovi věří a nebude požadovat jeho odchod z vládních funkcí. Čunek je obviněn z přijetí úplatku...

Bursík: Čunkova kauza už je neudržitelná

Příští týden by měl Jiří Čunek koaličním partnerům oznámit, jak si časově představuje postup v korupční kauze, která podlamuje důvěru kabinetu. "Čas pracuje...

Výběr článků

Načítám