Hlavní obsah

Poslanci nezamítli rentu bývalým olympionikům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna nezamítla návrh na měsíční příspěvek ve výši 20 000 korun pro olympijské medailisty. Znamená to, že v příštích týdnech se budou návrhem zákona zabývat parlamentní výbory. Definitivní rozhodnutí by mělo padnout na některé z příštích schůzí.

Článek

Předloha nebyla zamítnuta jen těsně, pro zamítnutí hlasovalo 69 ze 147 přítomných, tedy o pět méně, než bylo k zamítnutí třeba. Zákon "podrželi" hlavně sociální demokraté a KSČM, koaliční poslanci byli většinou proti normě.

Předloha čelila tvrdé kritice také v rozpravě. Poslanci ji navíc nyní mohou ve výborech upravit tak, že nárok na rentu budou mít třeba jen sociálně slabší medailisté.

Poslanci, kteří s návrhem nesouhlasí, uvedli, že pokud dostanou rentu olympijští medailisté, mohou se příště o podobný příspěvek ucházet zasloužilí vědci, umělci, učitelé či hasiči a mnoho dalších skupin.

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) upozornila, že pak by nebylo na žádné penze, takže ve výsledku by na tom tratili všichni. "Roztáčíte tímto návrhem spirálu," varovala autory a další zastánce normy. Doporučila věc řešit s Českým olympijským výborem, a ne zákonem o rentě.

Návrh předložili společně poslanci ODS a ČSSD

Návrh zákona předložili Karel Šplíchal (ČSSD), Pavel Ploc (ČSSD) a Petr Bratský (ODS).

Šplíchal odmítl přirovnávání nároků sportovců ke všem ostatním, profesní život sportovců je podle něj podstatně kratší. Někteří z těch, kteří republiku proslavili svými výkony po celém světě, dnes podle něj žijí v nedůstojných podmínkách a navíc jim vrcholový sport podlomil zdraví. Jejich starobní či invalidní penze se podle Šplíchala pohybují v rozmezí od 5 300 do 11 800 korun.

Ploc, bývalý úspěšný skokan na lyžích, který v 80. letech získal dvě olympijské medaile, řekl, že ODS sice nechce zákon o rentě, ale přitom podporuje pořádání olympiády v Praze a ráda se nechává s úspěšnými českými olympioniky fotit. Ploc již dříve naznačil, že on o rentu ani v budoucnu žádat nebude.

Návrh počítá s tím, že nárok na dvacetitisícovou doživotní rentu by měli držitelé zlaté, stříbrné či bronzové olympijské medaile, kteří pobírají starobní nebo plný či částečný invalidní důchod. Vláda by mohla příspěvek zvýšit, pokud inflace překročí pět procent. Autoři předpokládají, že státní rozpočet by zákon stál asi 27 miliónů korun ročně. Nyní by se podle nich týkal asi 110 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám